Tuesday, December 31, 2013

CLARITIN (LORATADINE)

Hari ni nak share ubat yang aku selalu ambik setiap hari...ubat ni terkawal..so jangan sesuka hati makan ubat ni yer....walaupun dasarnya kita just tau pasal kebaikan bila kita makan benda ni...kali ni kita tengok plak site effect ubat ni yer...tiap2 hari sebijik masuk dalam badan..so kena lah tau sama tentang ubat ni...

sekadar hiasan

Claritin ( loratadine ) adalah ubat antihistamin yang digunakan untuk merawat gejala-gejala alergi. Claritin boleh didapati sebagai ubat generik , yang dipanggil loratadine . Blok Claritin tindakan histamin , bahan dalam badan yang memulakan tanda-tanda alahan seperti gatal-gatal , bersin , hidung berair, dan ruam kulit alergi. Beberapa kesan sampingan yang biasa Claritin termasuk sakit kepala , mengantuk , keletihan, dan mulut kering.

Claritin boleh didapati sebagai tablet 10 mg, 5 atau 10 mg pesat berpecah belah tablet, kunyah tablet 10 mg, dan sirap (5 mg setiap 5 ml). Claritin diambil sekali sehari. Interaksi dadah mungkin berlaku dengan antibiotik tertentu , ubat-ubatan antikulat, dan asid -mengurangkan dadah. Amaran boleh memohon kepada individu yang mempunyai asma , penyakit buah pinggang, atau penyakit hati. Orang yang mempunyai fenilketonuria ( PKU ) harus mengelakkan jenama tertentu secara lisan berpecah belah tablet yang mungkin mengandungi aspartame. Claritin biasanya dielakkan semasa mengandung dan menyusu. Wanita hamil boleh mengambil Claritin hanya jika ia jelas diperlukan . Ibu-ibu kejururawatan perlu mendapat nasihat doktor sebelum menyusukan. Claritin tidak boleh digunakan pada kanak-kanak berumur kurang daripada 6 tahun kecuali diarahkan oleh doktor. Tablet kunyah tidak boleh digunakan pada kanak-kanak yang lebih muda dari usia 2 tahun kecuali diarahkan oleh doktor pediatrik.

Claritin Kesan sampingan Dadah Pusat kami menyediakan gambaran menyeluruh tentang maklumat ubat boleh didapati di kesan sampingan yang berpotensi apabila mengambil ubat ini.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan lain-lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA pada 1 -800- FDA -1088

sumber : http://www.rxlist.com/claritin-side-effects-drug-center.htm

Monday, December 30, 2013

Sifat seseorang berdasarkan tanggal lahir dan ayat Al Quran










Tanggal 1
Surat Al Fatihah (Pembukaan)

Menyukai hal baru, berbakat menjadi pemimpin, seorang pioneer (pelopor), idealis, cenderung ingin sempurna, pandai memanfaatkan kesempatan, egois, harus selalu jadi prioritas utama, sering mengulangi kesalahan yang sama, orang yang belum mengenalnya akan mengira sebagai sosok yang angkuh dan sulit ditaklukkan.

Tanggal 2
Al Baqarah (Sapi Betina)
Pekerja keras, taat akan hukum dan aturan, memiliki jiwa sosial dan kepedulian tinggi, menyukai hal-hal yang bersifat rutinitas, jika dia mampu ada cenderungan menjadi seorang dermawan, kurang inisiatif, sering dimanfaatkan orang lain serta gampang percaya kepada orang lain.

Tanggal 3

Al Imran (Keluarga Imran)
Seorang pemimpin (walaupun dalam kelompok kecil), berhati-hati dalam bertindak, mengayomi, tegas, suka suasana perdebatan dan agak cerewet, jika wanita ia cenderung tomboy, ingin menang sendiri, seorang pemimpi dan sering berfantasi.

Tanggal 4
An Nisa (Wanita)
Sensitif dan perasa, feminim, protektif terhadap keluarga, kreatif, kompak tapi mudah dipengaruhi, agak jahil (iseng), dan penggoda.

Tanggal 5
Al Maidah (Hidangan)
Diperlukan banyak orang, menyukai perubahan, memiliki insting yang lumayan, cepat bosan, ingin dilayani, susah diatur.

Tanggal 6
Al Anaam (Binatang Ternak)
Punya insting tajam, kurang mandiri, terkadang seenaknya sendiri, emosional, pemalu dan kurang percaya diri, dan cepat berubah pikiran.

Tanggal 7
Al A’Raaf (Tempat Tertinggi)
Cermat dan teliti, mudah mengambil hati orang lain, penuh inspirasi, terlihat sombong, suka meremehkan dan cepat puas.

Tanggal 8
Al Anfaal
Optimis, mobilitas tinggi, menyukai perubahan, emosional, gampang berubah pendirian, saat marah suka menyakiti diri sendiri.

Tanggal 9
At Taubah
Pemaaf, perfeksionis, mudah bergaul, tegas, tidak suka basa basi, tidak cepat puas, ingin selalu diperhatikan, keras kepala dan mudah goyah.

Tanggal 10
Yunus
Cepat menyesuaikan, banyak cara keluar dari persoalan, setiap kemauan harus terpenuhi, licin dan cerdik, tidak bisa dikekang dan susah diatur, mudah menyangkal dan banyak alasan.

Tanggal 11
Huud
Dibutuhkan banyak orang, mudah menerima, berhati-hati dalam berbuat, tidak banyak kemauan, pasif, terkadang diremehkan, peka perasaan.

Tanggal 12
Yusuf
Percaya diri, optimisme tinggi, tekun, teliti, disukai banyak orang, emosional, tidak mudah percaya, tidak bisa menahan keinginan, ambisius.

Tanggal 13
Ar Ra’du (Guruh / Petir)
Pemikir, dinamis, menyukai perbedaan, mudah menarik perhatia, logis, suka berdebat, tempramental, lambat memahami sesuatu.

Tanggal 14
Ibrahim
Pembimbing yang baik, patuh pada aturan, keras dan tegas, banyak rencana, rela berkorban.

Tanggal 15
Al Hijr (Batu)
Perfeksionis, keras kepala, telaten, gampang goyah pendiriannya, mudah dipengaruhi.

Tanggal 16
An Nahl (Lebah)
Rajin dan tekun, ramah, peka pada suasana di sekitarnya, berjiwa sosial, pandai memanfaatkan kesempatan, rapi, cerewet, sensitif dan agak cengeng, pendendam.

Tanggal 17
Al Israa
Idealis, banyak ide, suka berkhayal, emosional, lebih produktif jika beraktivitas pada malam hari (kegiatan yang baik dan bermanfaat).

Tanggal 18
Al Kahfi
Suka menolong, pengamat yang baik, pandai menyimpan rahasia, tidak mudah percaya, suka memendam masalah dan mengurung diri, susah ditebak maksudnya.

Tanggal 19
Maryam
Pengasuh, kekanak-kanakan, menyukai anak-anak, suka mengajar, sabar, memiliki banyak cara menyelesaikan masalah, bicara berdasar bukti, sering difitnah.

Tanggal 20
Thaha
Misterius, suka bepergian, memegang teguh aturan, suka lari dari masalah.

Tanggal 21
Al Anbiyaa
Bertanggung jawab, seorang pemimpin dan pemikir, pendengar yang baik, menerima apa adanya (ikhlas), tidak banyak kemauan.

Tanggal 22
Al Hajj
Segala sesuatu harus sempurna, mudah dipengaruhi, gampang terpengaruh, terburu-buru ingin cepat sampai tujuan, menyukai keramaian, sering berfikir muluk.

Tanggal 23
Al mu’minuun
Normatif, sensitif, feminim, fanatik terhadap sesuatu, mudah terpancing emosinya.

Tanggal 24
An Nuur
Mudah memberikan jalan keluar, cermat memilah masalah, pendengar setia, mudah tersinggung, suka mengungkit-ungkit, gampang menyalahkan.

Tanggal 25
Al Furqan
Punya skala prioritas, gemar membandingkan, ceplas ceplos, kurang inisiatif dan tidak banyak kemauan.

Tanggal 26
Asy Syuara
Pandai mengambil hati, suka berbelit-belit, kurang berani untuk menyampaikan keinginan, agak cerewet, tidak banyak keinginan, kurang romantis.

Tanggal 27
An Naml
Insting kuat, memiliki perencanaan yang baik, pandai memanfaatkan peluang, susah bekerja sendiri, mudah panik, tidak bisa disalahkan, mudah tersinggung, tidak bisa ditentang.

Tanggal 28
Al Qashash
Berani menyampaikan keinginan dan pendapat, memegang komitmen, mudah bergaul, tidak pernah kehabisan bahan pembicaraan, pendendam, emosional, romantis, pencemburu.

Tanggal 29
Al Ankabuut
Banyak kenalan, sabar, dinamis, kurang menyukai keramaian, tidak berfikir panjang, kurang pandai memelihara jaringan, bekerja kurang sistematis, mudah tersinggung.

Tanggal 30
Ar Ruum
Optimis, banyak akal, anggun, tempramental, suka bertindak semaunya dan ingin menang sendiri, pencemburu berat, setiap kemauannya harus dipenuhi.

Tanggal 31
Lukman
Bijaksana, seorang pemimpin, melindungi komunitasnya, sabar, tekad kuat, otoriter, setiap perintahnya harus dituruti.
Sesuaikah karakteristik sifat Anda berdasarkan Surat di atas ?

Wallahu’alam

Friday, November 22, 2013

BLOG @ MOBILE



Mungkin dah ketinggalan zaman aku ni...
Orang lain dah banyak entri di publish guna phone...
Tapi apa kan daya aku baru ada kesedaran nak install apps ni via my phone...
Sebab aku sayang blog ni walaupun dulu aku hampir-hampir nak delete je akaun blog ni...
So nowvsenang lah keje aku if nk tulis pape ke...
Maklum lah budak buta IT baru nak kenal permodenan....
Huhuhu....
Abaikan ios6 tu yer...aku x sempat nak update ios7...nama pun buta IT...so segala nya lembab...huhu...

   

ENTRI XDE TAJUK

kadang kala keputusan yang kita buat memakan diri kita sendiri...
kadang kala kita akan terasa menyesal dengan apa yang kita dah buat..
sejauh mana kecekalan kita menempuh semua yang kita dah tentukan...
keredhaan dalam apa yang telah kita putuskan...

kadangkala kita fikirkan benda yang dah terjadi buruk belaka
tapi hakikat sebenar ia adalah satu sinar baru dalam hidup kita...
perlu ke kita bersedih 

bagi aku..apa yang aku dah buat..aku kena tempuhi sendiri..
aku kena yakin dengan pilihan keputusan aku...
mungkin kadang kala akan terdetik rasa sedikit rasa bersalah atau kekecewaan...
tapi aku perlu yakin yang bahaya ini adalah takdir allah kepada diri aku...


Friday, November 1, 2013

PUASA SUNNAH





1. Puasa 6 hari Syawal
2. Puasa 9 Zulhijjah/ Hari Arafah
3. Puasa Hari Asyura dan Tasu'a (9 dan 10 MUHARAM)
4. Perbanyakkan puasa di bulan Syaaban
5. Puasa di bulan-bulan Haram (Zulkaedah, Zulhijjah, MUHARAM, dan Rejab)
6. Puasa 3 hari setiap bulan
7. Puasa Isnin dan Khamis
8. Puasa sehari berbuka sehari (Puasa Daud)

(Rujukan: Syeikh Al-Qaradhawi, Fiqh As-Siyam).

Monday, October 28, 2013

BLOG BERSAWANG

tengok orang update pasal blog rasa best...
rasa nya dah lama x update blog....
dah lama x membebel dalam blog.....
banyak yang berlaku....
semua yang mematangkan aku...
from now...nak update blog semula..hehehehe...

Monday, June 17, 2013

‎10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah.





1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.

2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.

3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.

4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.

5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.

6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.

7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.

8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.

9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.

10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

Wednesday, April 3, 2013

PURPLE WALK

Pada 17 Mac 2013....berlangsungnyer program  "PURPLE WALK".....
program ni berlansung dekat putrajaya....ramai giler manusia....
walaupun program ni actually mcm women  walk....
tapi ada gak lelaki kat sana....aktiviti sihat....join je lah...
nak bersukan sorang-sorang malas kan....
jom tengok gambar....tapi x banyak...
sikit jer







Friday, March 8, 2013

TREENEA, FELINNA dan MUSTAJAB.....

tengok pada tajuk dah pikir yang aku ni ni promote la tu.....mesti jugak rasa aku ni mesti jual barang2 ni...
tu yang beria sangat post pasal produk2 ni...
actually aku sikit pun bukan nak berniaga...
aku cuma nak share barang-barang yang sangat mujarab dengan diri aku...



1. TREENEA (VCOANTIOXIDANTS)




Kalau kita beli or tengok kat kotak benda alah ni dia akan tulis produk ni untuk pape kan...
antara nya :

FUNGSI, KHASIAT DAN KEBAIKAN VCO ANTIOXIDANTS:
• Membantu kelancaran system pencernaan
• Meningkatkan sistem dan daya tahan tubuh
• Menbantu mengurangkan berat badan
• Mengurangkan kadar kolesterol dan darah tinggi serta risiko penyakit jantung
• Membekalkan nutrien penting dalam membantu pertumbuhan rambut yang sihat
• Membantu merawat pelbagai masalah kulit
• Menyokong fungsi tiroid
• Menghalus dan menyeragamkan struktur kulit


tu diorang yang tulis....tapi bila untuk diri sendiri...tuan punya badan yang pakai....

1. aku ni ada masalah dalaman...so perempuan kalau dalam 3 atau 4 bulan dah x datang bulan (period) ni dah merupakan masalah...itu lah masalah aku...aku kalo nak period aku kena g farmasi tehn mintak ubat...kadang2 ahli farmasi tu x kasi jugak...yelah aku faham itu ubat terkawal..bahaya,,,,tapi apa aku boleh buat....ada jugak orang suruh aku g klinik jumpa doktor..maklumlah aku ni takut nak jumpa doktor....aku takaut doktor kata aku pregnant secara tiba-tiba atau pun penyakit yang bukan-bukan....aku memang x suka gi jumpa doktor (doktor cinta i suka lahhhhh....kihkihkihkih)....so,aku terpandang kat FB senior aku..aku try lah cuba makan....alhamdulillah dengan kuasa ALLAH, selepas 4,5 hari makan dengan cara teratur period aku dah datang...tanpa perlu ubat paksa period...

2. selalu kalau aku period mesti sakit (senggugut) tapi kali ni dah xsenggugut...alhamdulillah...kalau x memang macam orang dalam pantang dah aku...dulu kalau aku makan ubat paksa period tu (aku x tau nama ubat tu), mesti pinggang aku sakit yang teruk...
tapi sekarang dah ok..hehehe....syukur alhamdulillah....




2. FELINNA INCHLOSS



kalau kat FB diorang tulis banyak pasal kekurangan inci pada badan kita lah kan...pada mula nya aku beli memang untuk itu...tapi untuk sekarang aku pakai untuk rasa x sesak nafas...hehehehe...
bila aku pkai felinna ni pertamanya memang aku rasa badan aku ni wangi jer.....pastu kalau p keje...badan rasa sejuk jer time drive..selesa jer g keje..tapi kalau berpeluh...nasib badan lah..panas giler n pasti nya pedih...sampai kan bila aku tengok cermin muka aku sampai merah tahan kepedihan..hehehe...
selalu aku rasa pakai felinna ni xde perubahan pun..tapi bila pakai baju yang dulunyer xleh pakai tapi sekarang boleh pakai buat aku rasa xnak lepaskan jer felinna ni.....hehehe...



3.MUSTAJAB



Aku pun xtau kenapa aku suka mustajab..tapi yang pasti nya sebelum aku menggunakan TREENEA dan FELINNA ni aku dah pakai mustajab...mustajab ni memang best bagi aku..sebab bila aku rasa terlalu banyak angin dalam badan..dia akan keluarkan angin dalam badan kita xkira lah dari atas atau pun badan....
satu lagi yg best kalau korang  rasa korang dah buncit..pakai lah mustajab....aku penah paksa kakak aku pakai...pas dia bersalin...pas 3 bulan husband dia kata dia nampak lagi kurus pada dulu..huhuh...


saja nak share....hehehehe

sekian, terima kasih. (macam tulis surat formal lak....huhuhu)




Tuesday, January 29, 2013

2013...

29 Januari 2013....
2013.....maksudnyer tahun ni aku dah 23 tahun....satu lagi anak tangga....
semakin hari usia semakin meningkat, itu adalah hukum alam....
hurm....bila bercerita tentang tahun baru...umur baru ramai yang pasti nya azam baru....
bagi aku azam saja x berguna jika kita kita tidak melaksanakan....atau pun melaksanakan hanya
separuh jalan....bila di tanya tentang zam aku....aku sendiri x dapat jawab apa sebenar nya azam aku sekarang ni...
tapi aku perlukan dan mahukan satu perubahan.....
aku xnak ada di takuk yang sama sehingga usia aku menjangkau hingga bertangga-tangga....
antara azam perubahan yang aku berharap dapat aku laksanakan adalah : -

   1.     solat pada masanya....jauh kan diri solat pada akhir waktu (penuh harapan)
   2.     Rajin dan sentiasa rajin siapkan homework serta segala bagai assignment....
           bukan dah nak last date baru nak bua...t
   3.     nak menabung.....walaupun hanya RM10 sebulan.....kurangkan shopping......
   4.     berfikir tentang kahwin.....huuyyyoooo...nampak macam xsabar...tapi hakikatnya kena lebih
           serious tentang soal ini...supaya tidak mengecewakan orang yang sentiasa berharap dan
           menunggu..
   5.     sentiasa mengembirakan orang yang tersayang..semestinya ibu ku sayang.....
           xnak mak susah hati lagi
          dengan memikirkan masalah aku...kalau ada lah kan.....
   6.    sentiasa mementingkan penampilan.....  (yang ni x berapa penting sangat...tapi boleh lah)
   7.     nak rumah sebijik....walaupun hanya sewa.......

rasa nyer belum terlambat untuk aku buat semua tu kan.....hurm...agak2 aku boleh buat ke semua ni??agak-agak aku boleh berterusan ke semua ni....semoga semua nyer tercapai...amiin....

doakan untuk saya..........

Tuesday, January 22, 2013

PESAN ROH KEPADA MANUSIA

Apabila roh keluar dari jasad, ia akan berkata-kata dan seluruh isi alam sama ada di langit atau bumi akan mendengarnya kecuali jiin dan manusia. Apabila mayat dimandikan, lalu roh berkata : "Wahai orang yang memandikan, aku minta kepadamu kerana Allah untuk melepaskan pakaianku dengan perlahan-lahan sebab pada saat ini aku beristirahat daripada seretan malaikat maut". Selepas itu, mayat pula bersuara sambil merayu : "Wahai orang yang memandikan, janganlah engkau menuangkan airmu dalam keadaan panas. Begitu juga jangan menuangnya dengan air yang dingin kerana tubuhku terbakar apabila terlepasnya roh dari tubuh".Apabila dimandikan, roh sekali lagi merayu : 

"Demi Allah, wahai orang yang memandikan jangan engkau menggosok aku dengan kuat sebab tubuhku luka-luka dengan keluarnya roh" 

 Setelah dimandi dan dikafankan, telapak kaki mayat diikat dan ia pun memanggil-manggil dan berpesan lagi supaya jangan diikat terlalu kuat serta mengafani kepalanya kerana ingin melihat wajahnya sendiri, anak-anak, isteri atau suami buat kali terakhir kerana tidak dapat melihat lagi sampai Hari Kiamat. 

Sebaik keluar dari rumah lalu ia berpesan :

 "Demi Allah, wahai jemaahku, aku telah meniggalkan isteriku menjadi Balu. Maka janganlah kamu menyakitinya. Anak-anakku telah menjadi yatim dan janganlah kalian menyakiti mereka. Sesungguhnya pada hari itu aku telah keluar dari rumahku dan aku tidak akan dapat kembali kepada mereka buat selama-lamanya". 

Sesudah mayat diletakkan pada pengusung, sekali lagi diserunya kepada jemaah supaya jangan mempercepatkan mayatnya ke kubur selagi belum mendengar suara anak-anak dan sanak saudara buat kali terakhir.

Sesudah dibawa dan melangkah sebanyak tiga langkah dari rumah, roh pula berpesan: 


"Wahai Kekasihku, wahai saudaraku dan wahai anak-anakku, jangan kamu diperdaya dunia sebagaimana ia memperdayakan aku dan janganlah kamu lalai ketika ini sebagaimana ia melalaikan aku". "Sesungguhnya aku tinggalkan apa yang aku telah kumpulkan untuk warisku dan sedikitpun mereka tidak mahu menanggung kesalahanku". "Adapun didunia, Allah menghisab aku, padahal kamu berasa senang dengan keduniaan. Dan mereka juga tidak mahu mendoakan aku". 

Ada satu riwayat drp Abi Qalabah mengenai mimpi beliau yang melihat kubur pecah. Lalu mayat-mayat itu keluar dari duduk di tepi kubur masing-masing. Bagaimanapun tidak seorang pun ada tanda-tanda memperolehi nur di muka mereka. Dalam mimpi itu, Abi Qalabah dapat melihat jirannya juga dalam keadaan yang sama. Lalu dia bertanya kepada mayat jirannya mengenai ketiadaan nur itu.

 Maka mayat itu menjawab: 

"Sesungguhnya bagi mereka yang memperolehi nur adalah kerana petunjuk drpd anak-anak dan teman-teman. Sebaliknya aku mempunyai anak-anak yang tidak soleh dan tidak pernah mendoakan aku". 
Setelah mendengar jawapan mayat itu, Abi Qalabah pun terjaga. Pada malam itu juga dia memanggil anak jirannya dan menceritakan apa yang dilihatnya dalam mimpi mengenai bapa mereka. Mendengar keadaan itu, anak-anak jiran itu berjanji di hadapan Abi Qalabah akan mendoa dan bersedekah untuk bapanya.

Seterusnya tidak lama selepas itu, Abi Qalabah sekali lagi bermimpi melihat jirannya. Bagaimanapun kali ini jirannya sudah ada nur dimukanya dan kelihatan lebih terang daripada matahari.

Baginda Rasullullah saw bersabda: 

Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai kelutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu."

Sambung Rasullullah saw lagi: 

"Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail as akan menebarkan sayapnya yang di sebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada di sekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail as "Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail as akan menebarkan sayap di sebelah kiri. Maka orang yang nazak tu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang di sekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya.

Dari sebuah hadis bahawa apabila Allah swt menghendaki seorang mukmin itu dicabut nyawanya maka datanglah malaikat maut. Apabila malaikat maut hendak mencabut roh orang mukmin itu dari arah mulut maka keluarlah zikir dari mulut orang mukmin itu dengan berkata: "Tidak ada jalan bagimu mencabut roh orang ini melalui jalan ini kerana orang ini sentiasa menjadikan lidahnya berzikir kepada Allah swt " Setelah malaikat maut mendengar penjelasan itu, maka dia pun kembali kepada Allah swt dan menjelaskan apa yang diucapkan oleh lidah orang mukmin itu.

Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud:

"Wahai malaikat maut, kamu cabutlah ruhnya dari arah lain." Sebaik saja malaikat maut mendapat perintah Allah swt maka malaikat maut pun cuba mencabut roh orang mukmin dari arah tangan. Tapi keluarlah sedekah dari arah tangan orang mukmin itu, keluarlah usapan kepala anak-anak yatim dan keluar penulisan ilmu. Maka berkata tangan: Tidak ada jalan bagimu untuk mencabut roh orang mukmin dari arah ini, tangan ini telah mengeluarkan sedekah, tangan ini mengusap kepala anak-anak yatim dan tangan ini menulis ilmu pengetahuan." Oleh kerana malaikat maut gagal untuk mencabut roh orang mukmin dari arah tangan maka malaikat maut cuba pula dari arah kaki. Malangnya malaikat maut juga gagal melakukan sebab kaki berkata: Tidak ada jalan bagimu dari arah ini Kerana kaki ini sentiasa berjalan berulang alik mengerjakan solat dengan berjemaah dan kaki ini juga berjalan menghadiri majlis-majlis ilmu." Apabila gagal malaikat maut mencabut roh orang mukmin dari arah kaki, maka malaikat maut cuba pula dari arah telinga. Sebaik saja malaikat maut menghampiri telinga maka telinga pun berkata: "Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana telinga ini sentiasa mendengar bacaan Al-Quran dan zikir." Akhir sekali malaikat maut cuba mencabut orang mukmin dari arah mata tetapi baru saja hendak menghampiri mata maka berkata mata: "Tidak ada jalan bagimu dari arah ini sebab mata ini sentiasa melihat beberapa mushaf dan kitab-kitab dan mata ini sentiasa menangis kerana takutkan Allah." Setelah gagal maka malaikat maut kembali kepada Allah swt.

Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud: 

"Wahai malaikatKu, tulis AsmaKu ditelapak tanganmu dan tunjukkan kepada roh orang yang beriman itu. " Sebaik saja mendapat perintah Allah swt maka malaikat maut menghampiri roh orang itu dan menunjukkan Asma Allah swt. Sebaik saja melihat Asma Allah dan cintanya kepada Allah swt maka keluarlah roh tersebut dari arah mulut dengan tenang.

Abu Bakar ra telah ditanya tentang kemana roh pergi setelah ia keluar dari jasad. Maka berkata Abu Bakar ra:

"Roh itu menuju ketujuh tempat:-

1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke Syurga Adnin.

2. Roh para ulama menuju ke Syurga Firdaus.

3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.

4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka.

5.Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat.

6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik.

7.Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka diseksa berserta jasadnya hingga sampai hari Kiamat."

Telah bersabda Rasullullah saw: Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya:-

1. Orang-orang yang mati syahid.

2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.

3. Orang berpuasa di hari Arafah.

Sekian untuk ingatan kita bersama.