Monday, December 3, 2012

saya xboleh lupakan awak | saya maafkan awak



 hari sabtu pagi2 aku bukak FB, Bila dah online..status yang pertama aku baca adalah....



"Tomorow 5 month with mylove...xde gaduh,xde mrh2,xde stress..everything it's ok...

Alhamdulilah... — with x x x x x "


kadang kala aku rasa nak buat xde pape yang berlaku...tapi aku xleh melupakan apa yang dah terjadi...
hurm, let i tell u....masa baru kenal dengan die aku dah ada konflik dah....
sorang perempuan add aku kat FB dan macam2katakat aku
aku dengan rasa bersalah cuba betul kan 
keadaan.takut kalau2 aku berkawan dengan BF orang...
tapi aku masih waras sebab xla suka gaduh2..marah2....aku cuba berlagak matang sebab aku bukan perempuan 
yang terlalu taksub kepada cintacintunsebelum kawen ni...

berbulan aku berkawan dengan dia...
aku masih boleh dan masih mencuba untuk kenal dia...
atas permintaan dia agar aku kenal dia
baru boleh ke tahap lagi advance
wujud jugak pompuan yang datang kat FB aku then tanyaaku macam2...
tuduh aku amik BF die....

selepas dua kali kejadian berlaku
aku mula rasa tawar hati untuk teruskan usaha untuk terus mengenalinya...
jujur aku katakan aku memang dah kenal 1/2 dari family dia
then aku dah pernah jejak kaki ke rumah dia berjuma ibu dia...
tapi janji dia kat aku untuk jumpa mak aku tetap xdi tunaikan...
aku masih bersabar..tapi dalam masih bersabar aku tetap rasa tawar hati....

tapi bila dia tinggal kan aku secara xtau status sebenarnya aku memang kecewa
tambahan pula rupanya allah telah tunjuk 1 kebenaran kepada aku...
dia dah jumpa perempuan lain.....apa yang aku perlu buat??
marah perempuan tu???marah lelaki tu??aku kecewa dengan sikap lelaki yang xleh tunai kan janji dia...
tapi aku lebih kecewa bila aku tanya :

" xxx,dah ada perempuan lain yang boleh buat xxx bahagia?? kalo dah ada bagitau supaya saya x berharap..."

tapi jawapan nyer hambar.....dia x balas pape pun...dia suka lari dari menjawab soalan aku...
adakah 2 oranginsan yang bernama perempuan yang mesej aku di FB telah melalui semua yang aku 
rasa sampai mereka terpaksa mencari kebenaran sendiri untuk supaya mereka xtertipu dengan lelaki itu??
kesian mereka jika benda tu betullll.....

apa motif aku tulis dalam blog ni??
motif nyer aku harap kalo dia baca blog ni berharap dia berubah...jika dia betul2 nak seseorang jangan mainkan perasaan orang...

kepentingan untuk aku??
aku rasa lega bila luahkan apa yang aku rasa dalam blog ni..sebab aku tau blog ni jarang ada yang datang melawat....

untuk 2 orang kakak yang sngt mencintai dia....
bersabarlah..dia bukan milik kita..dia wajar dapat kebahagiaan...jangan marah2...insyallah 1 hari nanti allah akan balas atau allah akan sedarkan diri dia...

kepada perempuan yang tengah happy bersama si dia....
bersabar lah jika suatu hari nanti anda akan di tinggal kan oleh dia apabila dia jumpa perempuan lain...dia selalu akan keliru dengan diri serta keputusan diri dia...jangan la plak post kat FB awak di tinggal kan oleh dia yer...mcm awak bagitau kawan2 FB  awak yang sekarang awak tengah bahagia dengan dia....
bersedia lah fizikal untuk anda bersabar dan tingkat kan mental anda...dikuatiri anda akan bersedih nanti..awak baru kenal dia 5 bulan..memang xde rasa sedih sikit pun...saya dah kenal dia lama...5 bulan ok lagi..tunggula setahun nanti..kalo kecewa jangan sedih2 yer..ingat allah....

untuk si dia...
terima kasih sebab dah layan saya...terima kasih awak kenal kan saya dengan family awak....awak bawa saya kenal dengan emak awak....saya kenal kakak2 awak dengan rapat...awak buat anak buah awak rapat dengan saya...
awak dah buat semua family awak senang dengan saya...tapi awak sendiri xnak jadikan saya sebahagian dari hidup awak.cara terbaik adalah awak jauh kan diri dari saya.....saya dah penat berpura-pura macam xde pape yang terjadi tapi dasar nyer saya kecewa dan terpaksa anggap awak kawan saya coz kita dah kenal lama....
saya mintak maaf.....
cerita ini memang berkaitan dengan yang hidup..tapi ini saja cara saya membuang rasa prasangka buruk terhadap orang...start hari ni saya istiharkan saya xnak berdendam dengan awak..dan awak cuma sahabat saya yang xde pendirian yang tetap..

maaf andai ada yang terluka..tapi ini kebenarannya....

Tuesday, November 6, 2012

Mahar Ku Untuk Mu - Alief Janeng



Inilah mahar ku untuk mu
Seperti ini ku mampu
Sepenuh hati ku berikan
Sebagai wujud cinta ku

Mahar ku untuk mu tulus ku serahkan
Kepada diri mu satu yang ku pilih
Mahar ku untuk mu aku karunia 
Yang ALLAH berikan pada ku untuk mu

Terimalah sebaris doa
Semoga engkau bahagia
Dan ku nyanyikan lagu ini
Persembahan cinta suci

Mahar ku untuk mu tulus ku serahkan
Kepada diri mu satu yang ku pilih
Mahar ku untuk mu aku karunia 
Yang ALLAH berikan pada ku untuk mu

Mahar ku untuk mu tulus ku serahkan
Kepada diri mu satu yang ku pilih
Mahar ku untuk mu aku karunia 
Yang ALLAH berikan pada ku untuk mu

Mahar ku untuk mu tulus ku serahkan
Kepada diri mu satu yang ku pilih
Mahar ku untuk mu aku karunia 
Yang ALLAH berikan pada ku untuk mu

Friday, November 2, 2012

Kerjaya Doktor





Doktor adalah nama glamor manakala pegawai perubatan adalah nama jawatan yang diberikan kementerian kesihatan. Terkini, kerajaan telah memberikan pelbagai insentif menarik kepada doktor.

Untuk yang bergraduat dengan jayanya sebagai pelajar perubatan maka dilantik sebagai pelatih pegawai perubatan berjawatan UD41. Proses yang perlu dilalui ialah 2 tahun.

Selepas 2 tahun, seseorang pelatih akan dilantik sebagai pegawai perubatan UD44 secara automatik. Manakala genap sahaja perkhidmatan sebagai pegawai perubatan selama 3 tahun selepas perlantikan UD44, automatik akan dilantik sebagai pegawai perubatan UD48.

Selepas 5 tahun berada pada pegawai perubatan UD48, seseorang akan dilantik terus secara automatik kepada UD52 dan selepas 5 tahun akan terus dilantik ke jawatan UD54.

Pelajar-pelajar perubatan yang lulus dengan jayanya, kerjaya sudah sedia menanti. Tiada istilah pengangguran dan kesusahan mencari pekerjaan bagi pelajar2 perubatan.

Benarlah kata orang2 di zaman saya, belajar susah, kerja senang jika belajar senang maknanya susah lah nak dapatkan pekerjaan.

Dengan peluang kerjaya dan prospek kerjaya menarik, ramai mungkin tidak sedar betapa sukarnya menjadi seorang doktor atau pegawai perubatan.

Walaupun tugas seorang doktor adalah tugasan mulia, insyallah mempunyai pahala yang besar jika ikhlas bekerja tetapi cabaran menanti juga besar. Antara cabaran yang menanti:

Cabaran di Hospital


Cabaran yang menanti seseorang doktor bermakna mereka bertarung untuk menyelamatkan nyawa manusia. Dalam tugasan tersebut, ada yang kurang faham menyebabkan kes saman menyaman berlaku ke atas seseorang doktor.

Cabaran yang kedua, kekurangan doktor menyebabkan ada doktor yang tidak berminat dalam bidang tertentu terpaksa berkhidmat dalam jabatan yang mereka kurang minat. Ini menjejaskan prestasi mereka dalam melakukan sesuatu displin.

Cabaran yang ketiga ialah oncall berselang sehari hingga tiada ruang rehat untuk diri sendiri. Oncall bermakna seseorang doktor perlu bertugas selama 24 jam di hospital.

Cabaran yang keempat ialah persatuan doktor yang tidak kuat untuk membela nasib para2 doktor di sektor awam. Ini kerana kebanyakkan penyandang utama persatuan doktor adalah doktor yang berkhidmat di sektor swasta.

Cabaran yang kelima berkaitan dengan pentadbiran hospital yang tidak pandai mengurus kedudukan doktor2 di hospital seperti tidak boleh membezakan jabatan mana yang lebih utama. Contohnya, jabatan kecemasan dan kemalangan hanya ada 1 orang doktor berbanding dengan jabatan perubatan yang mempunyai 5 orang doktor.

Masalah ini terjadi bilamana jabatan kecemasan dan kemalangan tidak mempunyai pakar dalam bidang tersebut manakala jabatan perubatan mempunyai pakar dalam bidang terbabit. Namun, jika dilihat secara kasar dan halus sudah tentu jabatan kecemasan dan kemalangan sepatutnya diberi keutamaan.

Cabaran di Rumah


Berkahwin dengan seorang doktor memerlukan suami/isteri yang perlu memahami. Usah bermegah kerana isteri/suami seorang doktor kerana kadar penceraian bagi kerjaya ini adalah tinggi.

Seorang doktor perlu berkhidmat 24 jam sehari, perlu dipanggil bilamana berlaku kecemasan, ada juga perlu berkhidmat selama 7 hari seminggu di hospital bila mana keadaan memerlukan.

Maka untuk suami, sanggupkah anda menjaga anak  kerana kerjaya isteri anda seorang doktor. Sanggupkah anda menyedia dan mengurus rumah tangga sepanjang ketiadaan isteri anda. Maka anda adalah seorang ayah/ibu kepada anak2 anda.

Usah bercita-cita untuk mengahwini doktor jika anda fikir anda tidak berkemampua untuk menguruskan perkara2 tersebut. Jika ditakdirkan, itu jodoh, maka bersedialah dengan mental dan fizikal untuk mengurus rumahtangga.

Begitu juga, semasa musim perayaan. jangan harap anda dapat beraya dengan sanak saudara jika isteri/suami anda seorang doktor. Sebagai seorang doktor, isteri/suami perlu bekerja di hospital manakala anda mungkin beraya berseorangan ataupun bersama2 dengan anak.

Bukan anda sahaja perlu memahami tetapi mungkin juga keluarga anda. Jika tidak, rumahtangga yang dibina mungkin rosak binasa.


http://jommelabur.wordpress.com/2010/06/10/kerjaya-seorang-doktor/




(semoga note ini sentiasa memberi peringatan agar incik doktor dan saya lebih bersabar dan tabah)

Thursday, November 1, 2012

Wedding Dress...

hari-hari kemalasan aku,datang balik...
so bila xtau nak buat apa..mula la search benda bukan-bukan....
tapi cane tah tiba-tiba boleh pulak tertaip lak WEDDING...
tapi bila dah taip wedding.....tamabah lak jadi kan wedding dress....
so ni lah antara nya dress yang pada pandangan mata kasar saya yang buta seni
ni rasa berminat......
berminat bukan sebab aku nak pakai tapi menarik perhatian...
mana nak tau kan kalo tiba2 minat boleh jadi kan dress-dress semua ni
di gabung kan menjadi wedding dress ala-ala muslimah kan.....






*aktivitisukasukabilabosan*

sumber : GOOGLE...

Tuesday, October 30, 2012

Aidiladha 2012...

hari ini membuka bicara kembali...
actually busy tu memang busy..maklum lah assignment banyak giler....
kerja biasa-biasa aja....yolah keje mana habis..makin bertambah lagi adalah kan...
sekarang lak zara dah balik rumah....lalai lagi layan anak dara sorang tu....
potpet..potpet...potpet...
non stop bla...bla..bla.....
Alhamdulillah, hari raya aidiladha berjalan dengan penuh kegembiraan...
walaupun pergi dan balik jalan jem...
tapi bila sampai kat kampung penat lelah semua hilang...
as usual, malas nak tulis banyak-banyak sebab xpandai nak tulis...just enjoy jela dengan
gambar kitorang ni yer...
selamat hari raya aidiladha semua....






semoga raya kali ini akan merapatkan lagi hubungan silaratulrahim kami semua...
aminn....

Tuesday, September 4, 2012

hati seorang pekerja....

lama rasa nya x update blog....
walaupun class masih belum start...
tapi kemalasan dan kekangan masa buat aku xde minat nak update blog
hari ni nak cerita pasal hati dan perasaan sikit...
pasal keadaan di sekeliling kita....
aku tertarik untuk mencoret sedikit tintang isu
ini
bukan apa..bukan nak update pasal cinta2..tapi hati seorang pekerja...
perasaan menjadi hiba jugak la bila jadi serba salah jadi nya...
bila kita berada di situasi "tengah2" memang membuatkan kita rasa tertekan kadang kala..
ada masa bila bos A arahkan kita mcm ni,,,kita lakukan sebab atas arahan...
walaupun kita tahu benda ini tidak patut...
hanya kerna dia mempunyai kuasa veto dan kita hanya orang bawahan kita lakukan saja...
kerana apa..kerana
saya yang menurut perintah
tapi apabula melakukan semua ini, ada pulak bos B yang kuasa veto nya hanya 
terhad kepada orang bawahan sahaja...
di sini aku mahu merungkai sedikit kepada mereka yang di beri rezeki lebih kerja sebagai 
ketua...

 " ....anda juga manusia biasa...kami orang bawahan juga manusia biasa, jgn terlalu mengikut perasaan jika berlaku sesuatu yang anda rasa, anda tidak selesa dengan perkara tersebut, segera lah menyiasat,     andai telah siasat, bawah berbincang..jangan marah2...kerna bila anda siasat mengunakan hati murni anda itu pasti anda akan jumpa perkara sebenar, dan jangan menganggap orang bawahan adalah tempat untuk anda menghilangkan amarah anda....sila lah berjumpa dengan orang atasan yang lebih bertanggung jawab..ingat..mati nanti kita semua sama, walaupun anda adalah seorang jutawan..jangan terlalu berlagak dan sentiasa memikirkan anda sentiasa betul...."

post ini bukan saja satu benda yang tidak baik tapi telah mempamerkan keperibadian anda yang boleh mengaibkan anda....ingat umat manusia....allah telah menyimpan aib kita..jangan sewenang2 nya kita membongkar nya....dan kita perlu tahu...jangan terlalu mengikut amarah...kerna manusia yang terlalu mengikut perasaan akan membuat orang rasa ingin menjauhi kita......
orang lain mencemuhi kita...
peringatan untuk semua seta diri sendiri yang sedang semakin alpa....

Tuesday, August 28, 2012

selamat hari raya


Selamat Hari Raya Aiddilfitri
maaf zahir dan batin
kepada semua kawan2 blogger
dan
kawan2 yang selalu follow blog ni...
maaf andai ada terkasar bahasa dan tersilap kata sepanjang perkenalan kita
di dalam blog atau pun di luar blog....

Thursday, August 9, 2012

KHASIAT MAKANAN MENURUT NABI S.A.W

1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang dan membersihkan perut.

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman dan ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas serta membuka selera, menguatkan perut dan membuang kahak. Elok diminum pada waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karakter dan wajahnya.

7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata dan membuang kelupaan.

8. Cendawan – Baik untuk mata dan perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan dan merawat radang perut.

10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka – Nabi selalu meminum cuka dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali).

12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.

Friday, August 3, 2012

Ketahui 7 Sikap Wanita Dengan Melihat Cara Berjalan


1. Kelihatan Seperti Tidak Memijak Tanah
Golongan wanita yang jalannya berginjat, wanita ini kononnya bersifat tidak jujur, mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain terutamanya ketika berbual. Dia juga dikatakan terkenal dengan sikap egonya. Dan yang lebih parah, wanita ini biasanya seorang yang boros atau suka membazir tanpa berfikir sebelum berbelanja. Tapi jangan berkecil hati, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.
2. Sering Menoleh Ke Kanan Dan Kiri
Wanita yang berjalan seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita yang berjalan seperti ini tidak jujur, suka menipu teman sendiri, dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Kononnya wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan.
3. Suka Menunduk
Wanita seperti ini katanya memiliki sifat yang tertutup. Dia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditawan hatinya. Di samping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan percintaan. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hatinya, dijamin lelaki itu akan beroleh kebahagiaan. Ini kerana, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.
4. Berjalan Menatap Lurus Ke Depan
Mereka yang berjalan seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh, dan bukannya mudah hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Meskipun pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat. Jadi tak hairanlah kalau wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas.

5. Badan Bergerak ke Kanan dan Kiri

Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian selalunya bersikap tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia menganggap itu sebagai perkara kecil. Walhal masalah itu sebenarnya agak rumit dan memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.

6. Badan Nampak Tegak

Wanita ini tegas dalam menentukan sesuatu. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya selalu serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Dan yang menarik tentang wanita ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa menghilangkan sifat-sifat romantiknya.

7. Berjalan seperti Zirafah

Maksudnya, ketika melangkahkan kaki, badannya kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika berbual dengan wanita seperti ini sedikit sebnayak kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.
Panduan ini bukanlah semata mata hanya berguna untuk lelaki tapi boleh jugak di jadikan peringatan kepada wanita wanita diluar agar berjalan dengan sopan. Macam biasa, tip ini hanya panduan bukan semestinya betul dan setiap individu adalah berlainan. Sekian. 


Sumber :   my berita...

Tuesday, July 31, 2012

Bahana Penyakit Psoriasis!!!

Anggaran tiga peratus rakyat Malaysia alami kegatalan, trauma psikologi akibat penyakit kulit kronik 



Bagi segelintir individu, masalah kulit itu mungkin dianggap biasa atau bermusim. Namun, sebenarnya ia adalah psoriasis. Ia adalah sejenis penyakit kulit biasa yang menjejaskan kitaran hidup sel kulit akibat sel tumbuh dengan cepat pada permukaan kulit, membentuk sisik tebal, berkilat yang gatal, kering, kemerah-merahan dan kadang kala menimbulkan rasa sakit berlarutan. 
Laporan Persekutuan Antarabangsa Persatuan Psoriasis menyebut, penyakit kronik berkaitan imuniti ini biasanya muncul pada peringkat umur antara 15 hingga 25 tahun. Namun, ia boleh bermula pada sebarang peringkat umur. 

Mengikut laporan Persatuan Dermatologi Malaysia (PDM), kira-kira tiga peratus rakyat Malaysia menderita akibat psoriasis – penyakit kulit kronik yang dikaitkan dengan berbagai beban fizikal dan emosi. Pesakit psoriasis di seluruh dunia pula dianggarkan mencecah 125 juta orang. 
Daripada jumlah itu, dianggarkan hampir satu per empat daripada mereka menghidap psoriasis peringkat sederhana hingga serius serta perlu diberi perhatian. Penasihat Perubatan Kehormat, Persatuan Psoriasis Malaysia, Dr Steven Chow Kim Weng, berkata secara psikologi, derita akibat psoriasis menyebabkan pesakit kurang yakin dengan imej sendiri, rendah diri, kemurungan, hilang identiti serta berdepan konflik pemencilan sosial. 

“Pesakit perlu sedar Psoriasis bukan penyakit berjangkit dan tidak boleh sembuh. Namun, ia dapat dikawal melalui rawatan jangka panjang. 

“Walaupun simptom psoriasis hanya ada pada kulit badan, namun ia bukan penyakit di luar badan saja. Sebaliknya, ia berpotensi tinggi menyebabkan penyakit kardiovaskular dan arthritis psoriatik (gejala sakit atau bengkak pada sendi)

“Kulit kepala, lutut dan siku termasuk kuku dan tulang antara bahagian badan yang berisiko dihidapi dan penumbuhan plak pada tangan dan kaki menyukarkan pesakit melakukan sesetengah pekerjaan, senaman atau aktiviti. 

“Pengalaman merawat pesakit yang menderita psoriasis sederhana hingga serius selama beberapa tahun memberi perspektif bahawa penyakit ini bukan saja menjejaskan hubungan sosial pesakit, malah menimbulkan perspektif negatif terhadap keadaan diri mereka. Justeru, rawat penyakit ini secara berkala,” katanya. 

Dr Steven berkata, psoriasis terbahagi kepada beberapa jenis iaitu psoriasis bertompok (paling lazim) dan guttate psoriasis (biasa terjadi dalam kalangan kanak-kanak). 

Ada juga psoriasis tahap kronik sehingga memerlukan rawatan di hospital antaranya erythrodermic psoriasis; Lampin psoriasis; Pustular psoriasis (teruk hingga menimbulkan kesakitan); Guttate psoriasis dan Plaque psoriasis (bertompok dan timbul). 

Sehubungan itu, masyarakat dinasihat mendapatkan pemeriksaan perubatan menyeluruh dari pakar kulit atau mencuba kaedah rawatan inovatif biologik dan berkualiti tinggi. Salah satu pilihan yang ada ialah inovasi terbaru syarikat farmaseutikal, Janssen.
Ubat baru ini dikenali sebagai Ustekinumab (atau dulu dikenali sebagai Stelara) iaitu sejenis ubat preskripsi untuk merawat plak psoriasis sederhana hingga serius. 
Ustekinumab atau Stelara dikatakan menyediakan pilihan rawatan yang selamat dan berkesan untuk kulit yang lebih licin dan kelegaan daripada simptom seperti ketebalan plak, kulit bersisik dan kemerahan. Stelara adalah rawatan biologi bagi psoriasis yang boleh diterima dalam dos suku tahunan (setiap 12 minggu) iaitu sebanyak empat suntikan setahun selepas dua dos permulaan. 

Simptom psoriasis 




  • Keguguran sisik pada kulit 
  • Tompok-tompok merah pada kulit kepala, siku, lutut dan bahagian lain badan. 
  • Gatal tetapi pada tahap yang berbeza-beza 

    Tip rawatan dan ubat melegakan; 

    Pelembap 
  • Penting untuk menjaga kulit supaya lembap sepanjang masa. 
  • Gunakan pengganti sabun seperti krim akueus atau salap pelembap 
  • Gunakan sarung tangan 
  • Potong pendek kuku jari tangan dan kaki bagi mengelakkan menggaru dan kulit tidak rosak 

    Ubatan dan krim. Saranan doktor antaranya; 
  • Krim berasaskan coal tar (arang), kortison atau jenis pelembap. 
  • Methotrexate, Neotigason, Cyclosporine and Calcipatriol 
  • Cahaya ultraviolet dan fototerapi PUVA 

    Kunjungi klinik berdekatan dan berjumpa doktor bagi menilai keadaan anda. Mulakan rawatan bersesuaian dan jika diperlukan anda akan dirujuk kepada pakar kulit bergantung kepada tahap kronik penyakit anda. 

    Perlu diingati!Psoriasis bukan penyakit berjangkit. Ia tidak boleh sembuh namun, dapat dikawal menerusi rawatan jangka panjang.