Welcome

Thursday, February 14, 2019

LEFTENAN ADNAN BIN SAIDI


Hari ini, pada petang hening, 14 Februari 1942.

Sekujur tubuh kaku kelihatan tergantung di sebatang pokok di atas puncak Bukit Chandu, Singapura.

Mayat yang memakai uniform Askar Melayu ini ditikam bertubi2 tanda pembalasan dendam dan marah kerana anak muda berpangkat Leftenan inilah yang mengetuai barisan gagah, ampuh, berani dan hanya maut yang membuatkan mereka berhenti dari mempertahankan Bukit Chandu, pertahanan terakhir British di Singapura sebelum ditawan Jepun.

Lehernya dikelar, dan isi perutnya terburai dimamah bayonet Tentera Jepun. Mayatnya dilarang diturunkan, buat pengajaran untuk para penentang Maharaja Jepun.

Kendatipun diperlakukan sedemikian, di tangannya sendiri telah terkorban berpuluh askar Jepun.

Peluru habis, parang dilibas. Parang tumpul, bayonet dikilas. Bom tangan juga telah habis dilempar ke arah musuh.

Leftenan itu lebih rela berputih tulang dari berputih mata melihat posnya ditawan dan kawasan jagaannya dirampas musuh.

48 jam sebelumnya, sekumpulan Askar Melayu telah mematahkan serangan bertubi2 silih berganti Rejimen Chrysenthemum Tentera Jepun. 48 jam lamanya, Askar Melayu pimpinan beliau dari 1 Melayu, bertempur tanpa henti, berbekal semangat dan berjuang bersama Rejimen Punjabi dan saki baki British menentang keazaman Jepun menawan Singapura yang ketika itu sebahagian dari Tanah Melayu.

Jeneral Yamashita berkata selepas berjaya membunuh Leftenan Adnan dan menawan benteng terakhir Malaya di Bukit Chandu;

"Jika terdapat 10 orang Leftenan Adnan, belum pasti Malaya jatuh ke tangan Jepun."

Musuh sekalipun turut mengagumi semangat berjuang anak Melayu ini memimpin para pengawal Bukit Chandu sehingga titisan darahnya yang terakhir.

Hari ini, kita mengenang kecekalan dan pengorbanan beliau kerana pada hari ini, pada petang hening, 14 Februari, 1942, Leftenan Adnan Bin Saidi telah syahid menemui pencipta-Nya.

Terima kasih di atas semua pengorbananmu. Terima kasih juga kepada semua saudara2 kami yang sama gugur dan berkorban demi kami.

Leka kami adalah dosa yang selalu kami abaikan. Segunung jasad terkujur, segunung nyawa melayang, segunung jiwa2 anak kecil, dan ibu2 menjadi balu demi anda semua terus mendaulatkan tanah bertuah ini.

"Tanah keramat tiada galang ganti.

Biar bercerai bijih dari besi.

Melebur reput terurai memakan diri,

Sampai bilapun tanah ini takkan pernah ada ganti.

Biar putih tulang, dibunuh celik, dan mati berdiri,

Tanah keramat ini, putih mata sekalipun, tiada galang ganti."

Alfatihah. Innalillahiwa'innailaihiro'ji'un.

"Amor Ducit Patriae"




- KAM -

KopiNPasta 'THE PATRIOTS'

Tuesday, February 12, 2019

DOUBLE TREE BY HILTON MELAKA

24 Januari 2019 yang lepas merupakan tarikh di mana hari ulang tahun perkahwinan kami yang kelima. Selalu nya bila ulang tahun telah tiba kami akan meluangkan masa untuk bercuti di mana-mana memandangkan masing-masing sibuk dengan hal kerja yang tak dapat di elakkan. Permulannya kami bercadang untuk ke Bangkok untuk melihat bunga matahari, tap memandangkan kesibukkan dan juga baru lepas bercuti di singapore pada disember tahun lalu kami terpaksa menukar tempat percutian.

Pada Ulamg tahun perkahwinan pertama dulu kami ke Bali, Indonesia. Ulang tahun kedua kami menunaikan umrah, manakala semasa ulangtahun ke ketiga kami ke Langkawi, ulangtahun keempat kami bercuti ke Singapore (tahun lepas dua kali ke singapore). Jadi pada ulangtahun kelima kami hanya memilih untuk ke melaka kerana kami nak stay rehat-rehat di hotel.

So kali ni memang yaya yang penuh semangat ni akan survey la hotel apa yang memenuhi citarasa untuk meluangkan masa dan tenang kan jiwa. Pada 26 Januari 2019 (Sabtu) kami bertolak ke Melaka. So hotel yang menjadi pilihan adalah Double Tree by Hilton di melaka. Oh ya bilik yang kami stay adalah "King One Bedroom Suite With Breakfast". Harga pulak boleh check dekat website hotel @ Booking.com @ Agoda . Hotel baru yang sangat bersih dan juga selesa. Untuk makluman makanan di hotel tersebut sangat la sedap. Sampaikan dah pukul 12:48 malam pun masih order untuk makan dalam bilik. Makanan semasa breakfast juga sangat lah superb. 5 Bintang untuk makanan di sana. So jom kita tengok Bilik kami semasa di sana. Kami just tidur satu malam je.


masuk.masuk dari pintu dah nampak view ni dari sebelah kanan


Cookie tu dapat masa check in dekat reception 

di antara sudut di ruang tamu

ni view dalam bilik

tetiba ter jatuh hati plak dengan deco ruang tamu macam ni

antara sudut dalam bilik air

berendam sambil boleh tengak bandaraya melaka

view malam dekat meja makan di ruang tamu

mula-mula nak makan ringan-ringan je tapi sebab ni nampak sedap terus mintak menu ni untuk late supper kitorang

benda yang paling sedap dan yaya paling suka


Monday, January 28, 2019

AKU TAK PERLUKAN KAU



satu masa semua yang kita ada akan pergi meninggal kan kita.
sama ada suka atau pun tidak suka
satu persatu dari mereka akan meninggalkan kita 


pasti nya kita akan berasa sedih dengan apa yang berlaku
pasti kita kan rasa masa merubah segalanya yang telah kita miliki



tapi usah kita takut
dalam semua yang meninggalkan kita 
pasti ada yang akan sentiasa ada bersama kita
antara yang paling setia bersama kita adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




LEMAK



Wednesday, January 23, 2019

BIRTHDAY GIVEAWAY BY MYA ROSLI

Klik pada gambar kalau nak join yer...

Hi kawan-kawan
hari ni yaya jumpa satu lagi blog baru dan yaya baru je follow blog ni,
Pada 15 Januari 2019 yang lepas myra rosli ni sambut birthday yang ke-26
so marilah kita beramai-ramai join segmen myra ni bagi memeriahkan lagi segmen ni.
untuk Myra Rosli :

 "Selamat Hari Lahirya Ke-26 Tahun...
Semoga Allah kurniakan limpahan ilmu yang bermanfaat, Umur yang panjang dalam kebaikan, kesihatan yang baik, iman yang bertambah, limpahan rezeki yang berkat serta sentiasa bahagia selama-lamanya bersama orang sekeliling  yang di kasihi dan di sayangi.Aminn... "


Bloglist Exchange Segment by Abam Kie

klik pada gambar kalau nak join k

hi kawan-kawan
Kali ni  Abam Kie  buat giveaway atau segmen 
so kawan-kawan jom kita join segmen ni, yang boleh di kategorikan sebagai


" win win situation "

tarikh tutup : 31 Januari 2019

Friday, January 4, 2019

ROAD TO MERLION, SINGAPORE

Kesibukkan yang melampau sampai tak dapat nak update. tapi kalau tak update nanti lupa so mencari sedikit masa untuk menulis untuk meletakkan sesuatu memori dalam blog. Baru-baru ni kami ke singapore, tujuan utama nak ke merlion sebab masa awal bulan satu hari tu kami ke singapore merlion masih under maintenance. Tapi kali ni kami pergi secara "backpakers" sebab bawak budak-budak remaja lepas SPM dan lepas MASTER jalan-jalan di samping request dari diorang sendiri nak backpakers. Perjalanan ni memang santai memandangkan kami just suka-suka je berjalan sebab  tak tau nak ke mana.

Hari Pertama :
Kami bertolak dari murah menaiki kereta terus ke Muar sebab nak makan Mee Bandung Muar yang sedap tu dekat Kedai Mee Bandung Abu Bkaar Hanipah. Kopi dia tersangat lah sedap. Lepas tu kami bertolak terus ke Hotel, Malam pertama kami tido di Goleden Lear Boutique Hotel. Aku Booking melalui Booking.com, hotel ni mudah sebab esok pagi nya untuk ke USS bas tunggu dekat kawasan ni jer.Malam tu kami jalan-jalan ke AEON je, sebab nak makan dekat The Fish Manhattan Market.




Hari Kedua :
Hari kedua ni kami menghabiskan masa dekat Universal Studio Singapore (USS). dari JB ke USS kami naik bas, aku ambik pakej dari Syoknya Travel. dari transport, white card, tiket USS memang semua diorang yang uruskan. So biasalah ride-ride yang best mestilah dekat Transformers, Mumia, and roller coaster. Ni merupakan kali kedua aku ke USS untuk tahun 2018 so aku tak lah rasa teruja sangat tapi masih happy sebab jalan-jalan dengan budak-budak ni.Malam tu kami tido dekat hotel Sentral JB sebab esok kami nak ke CIQ senang sikit.



             

churros ni sesangat lah sedap (mungkin sebab lapar)

Hari Ketiga :
Pagi selepas sarapan kami check -out lepas tu kami ambik Grab untuk ke JB Sentral, dari situ selepas imigresen selesai kami naik bas lagi ke Woodlands. Sebelum sampai kena stop dekat CIQ Singapore untuk untuk cop buku merah anda (passport). Di woodland kami beli Pass untuk dua hari boleh naik train and bus. Kalau tak silap 16 Dollar sorang.Selesai beli tiket semua tu kami terus jalan-jalan untuk mencari merlion, relax-relax dulu pastu tengok la bangunan dekat Marina Bay Sand tu, Kami makan Aiskrim Melon Hokkaido dan terus ke hotel sebab nak solat sekat hotel lebih selesa.Kali ni kami ambik Lai Ming Hotel Cosmoland dekat Geylang. Walaupun hotel ni biasa-biasa sangat tapi dekat sangat dengan stesen Al-Juned. Dalam  pukul 6:00 petang kitorang keluar lagi ke MarinaBay Sand, Garden By The Bay and tengok Marina Bay Sand Light and Water Show. Sampai Geylang singgah kedai mamak makan and balik hotel.

ni lah merlion yang sangat-sangat kami nak jumpa tu (lama kami lepak kat sini)






Hari Keempat :
Pagi tu dekat hotel ni ada breakfast , hotel just sediakan roti dan jem air kopi dan teh. So pagi kami dah jimat dekat situ. tapi kalau lapar lagi boleh je singgah kedai mamak dekat ngn stesen train al-Juned ni. 24 Jam dia bukak. So hari keempat kami just jalan-Jalan dekat Arab Street makan murtabak yang sangat sedap dan beli souvenir pastu kami terus ke Bugis terus ke Orchard Road, lepak-lepas starbuck shopping beli barang dan terus balik ke JB. Cara balik sama macam cara balik. Balik terus kami ke Homestay sebab nak relax rehat-rehat dan mandi kolam. Kami booking homestay ni melalui AirBnB (memang kalau ke oversea mana-mana pun kami lebih suka guna AirBnb. Malam kami makan masakan Thai dekat area AEON.


Murtabak
 










Hari Kelima :
Lepas Check-out dari homestay kami singgah makan dulu ke kedai Sup Tulang ZZ, mee Rebus Tulang dia sangat lah sedap, lepas makan terus ke Johor Premium Outlet (JPO) sebab ada nak shopping sikit-sikit, ada yang nak beli kasut la, jam la apa lah. So lepas ke JPO kami terus balik dan Jalan sangat lah jem. Malam Baru sampai Kajang.

Mee rebus yang aku pasti makan tiap kali ke JB



Perjalanan mungkin agak memenatkan tapi dapat mengajar diri kita melihat budaya orang lain. Yang baik kita terapkan dalam diri kita, yang tak elok kita ketepikan jauh-jauh supaya tidak meresap dalam diri kita.

Total Kos :
 RM550 per pax (tidak termasuk duit shopping, kalau termasuk berganda-ganda lah total kos tu)