Wednesday, March 19, 2014

SEMANGAT NADIA....

Assalamualaikum....

Lama rasanya x update blog...ini merupakan post yang kedua selepas bergelar isteri....nak jenguk blog pun kadang-kadang xde masa...pertambahan tanggungjawab....insyaallah akan lalui amanah allah ini...

Sejak kawen ni kena banyak belajar...alam perkahwinan bukan lah suatu yang indah sahaja jika kita sendiri tidak berusaha untuk mencapai kebahagiaan tersebut...

Apabila di sebut berkaitan dengan tanggungjawab...aku mula berusaha untuk menjadi yang terbaik untuk suami aku....langkah yang paling aku risau kan adalah memasak...subahanallah...aku di takdirkan dengan tidak tahu memasak....tapi demi dorongan serta kesedaran diri sendiri...aku cuba lebih berusaha untuk memasak....

Sebelum kawen kita sering kali di sogok dengan keindahan alam rumah tangga...memang benar alam berumahtangga memang indah...tapi dari kata lain apabila tanggung jawab kita bertambah maka kesanggupan kita menghadapi segala cabaran yang mendatang di tahap mana....

Perkara yang aku paling risau adalah berkenaan ngan masak...aku sangat takut aku xdapat nak masak macam2 makanan untuk husband aku....tapi allah pertemukan aku dengan lelaki yang sering mendorong aku untuk masak walaupun pasti kadang kala aku rasa mesti masakan aku x sedap or x menjadi...hehee...


Malam ni aku masak cucur ikan bilis...memandangkan husband x makan nasi malam...so ringan lah keje aku...x tahu lah cucur ni betul2 sedap atau saja pujian untuk membakar semangat aku untuk masak...hehehee...orang xpandai masak ini lah akibat nya.....


Ni plak mee goreng yang dijamu untuk PIL datang sabtu hari tu...dengan penuh rasa gementar aku search google...call kakak aku cane nak masak mee goreng...nampak x ketidakretian aku masak di situ... Benda senang pun nk kena google...tapi last2 bila masak habis lupa semua teori dan cara2 nak buat mee goreng...jadi aku guna lah kreativiti sendiri...nasib masih menyebelahi aku sebab FIL puji mee goreng aku sedap...siap tambah lagi.... Dan itulah modal si husband kepada wife nya jika beliau nak wife nyer masak.... 

Jadi marilah kita belajar masak supaya semakin pandai...sesape nak resepi makanan di atas jangan segan silu mintak k....hahahahaaha.... 
(Bajet diva pandai masak)




3 comments:

Jilah said...

lepas ni memang jadi diva masak ler .. nak tuntut popia bersira... huhuhuhu... nak bagi resepi pon takpe... ahaks

YaYa said...

hahahaa..kak zila saya lupa cara nak buat...saya memang nak buat popia tu..sebab saya sendiri dah mula teringin nak makan popia tu.....
saya try buat dulu pastu bagi akak rasa..kalo sedap baru mintak resepi k..saya nak ingat balik cara masak dia..huhuhu

Yatie Ahmad said...

pehhhh leh mintak resepi pasni ni cite matan (makan) je ek