Welcome

Friday, December 28, 2018

HOKKAIDO JAPAN EXPLORATION TRIP 2018

Hi Kawan-Kawan 

Sepatutnya entri ni dah lama di update tapi kerana kemalasan yang melanda
hanya berbaki beberapa hari lagi nak masuk tahun 2019 baru la yaya rajin nak tulis balik. Sejak dah kawen ni hidup memang penuh dengan aktiviti bersama keluarga, menguruskan rumah tangga dan juga kerja. Tapi masih selit dengan pergi bercuti ke sana sini. Kami cuba untuk meluangkan masa setahun sekali ke luar negera. Kata Mr Shujin mungkin dengan melihat budaya orang lain akan buat aku lebih rasa kepelbagaian tentang budaya dan sikat orang lain di negara lain.

Tahun 2018 pada awal nya aku dan mr. shujin plan nak ke istanbul, tapi atas ada beberapa perkara yang kami terpaksa fikirkan di samping orang tua yang nak bercuti juga, kami telah memilih untuk ke Hokkaido, Japan.

Jepun atau lebih di kenali dengan Negara Matahari Terbit ni merupakan kali ke-3 aku datang. kali pertama (2015) aku lebih pergi ke Tokyo, Japan. Selepas itu kali kedua (2017) aku dan mr.Shujin ke osaka,fukuoka,tokyo. Dan Kali ni pada Bulan April 2018 kami ke Hokkaido, Japan. Walaupun ramai yang tanya x bosan ke banyak kali ke Jepun, bagi aku Ok je.

Jepun mempunyai 4 kepulauan iaitu , Hokkaido, Honshu, Shikoku dan Kyushu. So untuk kali ni kami tak dapat nak cover seluruh kepulauan Hokkaido dan ini merupakan separuh tempat-tempat dari kepulauan Hokkaido.

So Kali ni aku nak share itineri yang husband aku buat buat untuk ke hokkaido selama 10 Hari. Harapan nya kalau sesiapa yang berniat nak ke sana boleh lah ambil sedikit sebanyak dari itineri ini.


DAY 0 (8/4 SUNDAY)
DAY 1 (9/4 MONDAY)
Departure to Shin Chitose Intl’ Airport with Air Asia X D7550

KUL  (11:35PM) – CTS (8:10AM 9/4)

Arrival at Shin Chitose Intl’ Airport

8:10AM:  Arrival
8:30AM: Immigration
9:00AM: Baggage pick up, customs and safe keeping, buy bus ticket & breakfast
9:30AM: Walk around airport (Doraemon Waku-Waku Sky Park)
10:30AM: Take train to Minami Chitose and shopping at Chitose Outlet Mall Rera & Lunch
1:00PM: Take train to CTS Airport and pick up luggage
1:29PM: Take Chuo Bus to Premier Hotel Tsubaki & take taxi/ walk to Air BnB
3:00PM: Check in Air BnB & relax
5:00PM: walk to Sapporo Factory Shopping  Mall ( Window Shopping & Grocery Shopping)

DAY 2 (10/4 TUESDAY)
DAY 3 (11/4 WEDNESDAY)
(Car Rental & Hokkaido Expressway Pass HEP Day 1)
Sight Seeing in Sapporo City

Day Time:
Nijo Market (Fresh seafood  and vege), Odori Park, Sapporo TV Tower, Sapporo Clock Tower, Sapporo Station, Car Rental Office, Hokkaido University…

Night Time:
Susukino

Otaru, Shakotan Peninsula & Mitsui Outlet

7:30AM: Car Rental pick up
8:30AM: Drive to Otaru (40km)
9:30AM: Arrive at Otaru Canal & Sightseeing in Otaru
11:30AM: Lunch and pray at Otaru Mosque
12:30PM: Drive to Shakotan Peninsula (60km)
2:00PM: Sightseeing at Shakotan (Shakotan Misaki, Shimamu Beach & Kamui Misaki)
3:30PM: Drive back to Sapporo and to Mitsui Outlet Park (120km)
6:00PM: Arrive at Mitsui Outlet Park
8:00PM: Drive back to Air BnB (18km)
8:30PM: Arrive at Air BnB

DAY 4 (12/4 THURSDAY)
(Car Rental & Hokkaido Expressway Pass HEP Day 2)
DAY 5 (13/4 FRIDAY)
(Car Rental & Hokkaido Expressway Pass HEP Day 3)
Lake Shikotsu, Noboribetsu, Muroran & Hakodate

7:30AM: Drive to Lake Shikotsu via Makomanai Takino Cemetary (Stone Henge & Easter Island Statue)(45km)
9:00AM: Arrive at Lake Shikotsu & Sightseeing
9:30AM: Drive to Noboribetsu (75km)
10:45AM: Arrive at Noboribetsu (Jigokudani & Noboribetsu Date Jidai Mura(Lunch & pray here))
1:00PM: Drive to Muroran(40km)
2:30PM: Arrive at Muroran (Tokkarisho Observatory, Chikyu Misaki & Hakucho Bridge)
3:30PM: Drive to Hakodate (200km)
6:00PM: Arrive at Hakodate & Check in Hotel
7:00PM: Mount Hakodate Night view (Cable Car)

Hakodate, Lake Toya & Sapporo

8:00AM: Check out hotel & Sight Seeing around Hakodate City
10:00AM: Drive to Lake Toya (175km)
12:30PM: Arrive at Lake Toya, Picnic Lunch, ferry sight seeing
3:00PM: Drive to Sapporo via Rusutsu Resort & Jozankei Dam/ Hoheikyo Dam (100km)
5:30PM: Arrive at AirBnB
DAY 6 (14/4 SATURDAY)
(Car Rental & Hokkaido Expressway Pass HEP Day 4)
DAY 7 (15/4 SUNDAY)
Asahikawa, Biei & Furano

8:00AM: Drive to Asahikawa (152km)
10:00AM: Arrive at Asahiyama Zoo, Asahikawa (Lunch & Pray here)
12:30PM: Drive to Shirogane Blue Pond via Biei (50km)
1:30PM: Arrive at Shirogane Blue Pond and continue to Shirahige Waterfall
2:30PM: Drive to Farm Tomita, Furano (30km)
3:00PM: Arrive at Tomita Farm
3:30PM: Drive to Furano Ski Resort (15km)
4:00PM: Arrive at Furano Ski Resort
5:00PM: Drive back to Air BnB in Sapporo (115km)
7:00PM: Arrive at Air BnB & Return Car

Sapporo City Tour

By Train

Morning: Shiroi Koibito Park (Chocolate Factory)

Evening:  Pole Town, Hokkaido University Botanical Garden, Susukino, Tanukikoji Shopping Arcade




DAY 8 (16/4 MONDAY)
DAY 9 (17/4 TUESDAY)
Sapporo City Tour

By Train & Tram

Morning: Nakajima Park & Hassoan (Japanese Tea House)

Afternoon: Mount Moiwa Cable Car

Free and Easy in Sapporo

-          Repeat Shopping Again
DAY 10 (18/4 WEDNESDAY)
(19/4 THURSDAY)

4:45AM: Check Out Air BnB and go to Premier Hotel Tsubaki (1km) by taxi or walk

5:33AM: Depart with Chuo Bus to Shin Chitose Intl. Airport
6:40AM: Arrive at Shin Chitose Intl. Airport & Check in baggage

Departure to KLIA2 with Air Asia X D7551

CTS (9:20AM) – KUL  (5:00PM)

Home Sweet Home!

Back to Work (T_T;)




Ni Air Terjun dekat Biei

ni Blue Pond dekat Biei jugak, Furano...sangat cantik

Ini dekat Muroran, Kalau musim panas lagi cantik sebab rumput-rumput tu warna Hijau

Ni pintu masuk ke perkampungan Ninja

Ini plak menara dekat Hakodate
Muroran yang sangat tenang pemandangan dia


Masuk Airport dan nampak Thempark Doraemon

masak otw nak ke Hakodate berenti kejap betul kan pinggan dekat Shakotan (View selepas hujan)

view selepas hujan tapi sangat la tenang kawasan ni

masa ni gunung pun masih ada salji lagi

Kadang-Kadang rasa macam boleh buat poskad

Ni bukan dekat UK ni dekat hokkaido, tapi jangan terkejut sebab kawasan ni dalam kawasan perkuburan

ni pun dekat kawasan perkuburan yang sama

Ni dekat kawasan gunung berapi (biasalah busuk macam teluq busuk bau dia)

ni dekat dalam airport jugak. Hello Kitty banyak barang-barang hello kitty kat sini sampai aku pun terbeli banyak

Ni masjid Al-Noor (selesa dan pasti nya bersih)

ni Tower dekat Sapporo. Kalau musim snow festival banyak la orang kat sini
pada penggemar biskut kapal dari jepun (nilah kapal nye..hehhe)


 So, ni jela beberapa gambar yang aku boleh share setakat ni, dan sebelum orang tanya ak nak bagitau aku cuma ambil guna kamera iphone. dah tak bawak dah kamera dslr, sebab berat.

Harap semua orang enjoy membaca entri kali ni.

6 comments:

ejulz said...

cantik pemandangan :)

Mr. Doctor said...

Ya Allah kenapa cantik sangat Hokkaido ni.. Teringin jugak nak pi jepun lepas tengok jejak jepun jihan / zizan tu.. Tapi bajet dia tinggi.. Tu 10 hari berjalan tu berapa la total damage.

Etuza Etuza said...

Subahanallah..terasa hati berbunga nak ke tempat indah ni.Inilah keajaiban kuasa Allah..bagi kita kita nampak Zat dalam gambar tempat tu. Subahanallah

Etuza Etuza said...

done follow ya

Cik Tie said...

Cantik view dia tu.. itu baru guna phone kalau guna kamera mesti lagi real dan gempak lagi view nya tu

dear anies said...

brgn hello kitty murah ya? kalau tau sy nk kirim set cadar n bantal😊