Tuesday, February 14, 2012

Buah Chinta



Hari ni kita kenali buah buahan nadir...anda pastinya teruja dengan nama buah ini... :-)
inilah yang digelar buah chinta... ia juga digelar sebagai terung belanda dan nama sebenarnya adalah Tamarillo. pokok buah ini boleh hidup pada ketinggian 1000 meter dari permukaan laut. Buah Chinta ini selalunya dibuat Jus untuk minuman dan jika hendak memakan buahnya harus menggunakan sudu dan sebelum it
u buahnya disejukan di dalam peti sejuk terlebih dahulu, ini untuk menimbulkan kesegaran dan kemanisannya (buah ini jika dimakan begitu sahaja akan menimbulkan rasa kemasam-masaman).



Antara Khasiat yang boleh diperolehi melalui Buah Chinta ini adalah:     


1. Mencegah kerosakan sel sel tubuh (Kanser, Tumor dan lain2)
2. Melancarkan pembuluh darah yang dapat mencegah penyakit jantung, stroke dan menormalkan tekanan    darah.
3.Menurunkan kadar kolestrol pada tahap normal.
4. meningkatkan stamina, daya ketahanan badan dan kecergasan.
5.Membantu mempercepatkan proses penyembuhan.                                                                                                    

No comments: