Tuesday, February 14, 2012
Buah Chinta
Hari ni kita kenali buah buahan nadir...anda pastinya teruja dengan nama buah ini... :-)
inilah yang digelar buah chinta... ia juga digelar sebagai terung belanda dan nama sebenarnya adalah Tamarillo. pokok buah ini boleh hidup pada ketinggian 1000 meter dari permukaan laut. Buah Chinta ini selalunya dibuat Jus untuk minuman dan jika hendak memakan buahnya harus menggunakan sudu dan sebelum itu buahnya disejukan di dalam peti sejuk terlebih dahulu, ini untuk menimbulkan kesegaran dan kemanisannya (buah ini jika dimakan begitu sahaja akan menimbulkan rasa kemasam-masaman).
Antara Khasiat yang boleh diperolehi melalui Buah Chinta ini adalah:
1. Mencegah kerosakan sel sel tubuh (Kanser, Tumor dan lain2)
2. Melancarkan pembuluh darah yang dapat mencegah penyakit jantung, stroke dan menormalkan tekanan darah.
3.Menurunkan kadar kolestrol pada tahap normal.
4. meningkatkan stamina, daya ketahanan badan dan kecergasan.
5.Membantu mempercepatkan proses penyembuhan.
aku ingin menjadi rama-rama yang cantik...bukan sahaja cantik dari segi fizikal, tetapi cantik dari segi rohani
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment