Friday, November 22, 2013

BLOG @ MOBILE



Mungkin dah ketinggalan zaman aku ni...
Orang lain dah banyak entri di publish guna phone...
Tapi apa kan daya aku baru ada kesedaran nak install apps ni via my phone...
Sebab aku sayang blog ni walaupun dulu aku hampir-hampir nak delete je akaun blog ni...
So nowvsenang lah keje aku if nk tulis pape ke...
Maklum lah budak buta IT baru nak kenal permodenan....
Huhuhu....
Abaikan ios6 tu yer...aku x sempat nak update ios7...nama pun buta IT...so segala nya lembab...huhu...

   

ENTRI XDE TAJUK

kadang kala keputusan yang kita buat memakan diri kita sendiri...
kadang kala kita akan terasa menyesal dengan apa yang kita dah buat..
sejauh mana kecekalan kita menempuh semua yang kita dah tentukan...
keredhaan dalam apa yang telah kita putuskan...

kadangkala kita fikirkan benda yang dah terjadi buruk belaka
tapi hakikat sebenar ia adalah satu sinar baru dalam hidup kita...
perlu ke kita bersedih 

bagi aku..apa yang aku dah buat..aku kena tempuhi sendiri..
aku kena yakin dengan pilihan keputusan aku...
mungkin kadang kala akan terdetik rasa sedikit rasa bersalah atau kekecewaan...
tapi aku perlu yakin yang bahaya ini adalah takdir allah kepada diri aku...


Friday, November 1, 2013

PUASA SUNNAH





1. Puasa 6 hari Syawal
2. Puasa 9 Zulhijjah/ Hari Arafah
3. Puasa Hari Asyura dan Tasu'a (9 dan 10 MUHARAM)
4. Perbanyakkan puasa di bulan Syaaban
5. Puasa di bulan-bulan Haram (Zulkaedah, Zulhijjah, MUHARAM, dan Rejab)
6. Puasa 3 hari setiap bulan
7. Puasa Isnin dan Khamis
8. Puasa sehari berbuka sehari (Puasa Daud)

(Rujukan: Syeikh Al-Qaradhawi, Fiqh As-Siyam).