Monday, May 28, 2012

"Sujaul Aqra"




Akan muncul seekor ular yang bernama 
"Sujaul Aqra" dan ular itu berkata, 

"Allah menyuruh aku membelasah engkau kerana engkau mensia-siakan sembahyang Subuh."   

            Ia dipukul dari waktu Subuh hingga naik matahari, kemudian dipukul dan dihentak hingga terjunam ke perut bumi kerana meninggalkan sembahyang Zuhur.
 Kemudian dipukul lagi kerana meninggalkan sembahyang Asar, begitulah seterusnya dari Asar ke Maghrib, dari Maghrib ke waktu Isyak dan seterusnya hingga ke waktu Subuh semula.
 Demikianlah berterusan seksaan oleh Sajaul Aqra hinggalah hari Kiamat. CUAI SOLAT LIMA WAKTU  Di dalam neraka Jahanam terdapat wadi (lembah) yang didalamnya adalah ular-ular bersaiz sebesar tengkuk unta dan panjangnya sebulan perjalanan

tak tahu antara dua...







                     VS



hurrrmmmm,
samsung or blackberry???

or

Nokia X6 jer...huhuhu






Friday, May 25, 2012

KINI 22 TAHUN...


20 mei 2012
genaplah usia aku 22 tahun....
bersyukur kepada allah kerna masih memberi aku peluang tinggal di bumi nya yang indah ini...
banyak dosa sedar  atau x sedar yang di lakukan...
ya allah, ampunkan dosa hambamu selama 22 tahun ni....

banyak yang terluka dengan aku..
berharap agar banyak jugak yang bahagia di samping aku yang serba naif nie...
aku xpunya apa2 yang boleh memberi kesenangan semua...
tapi aku akan lakukan apa sahaja yang aku mampu berikan

terima kasih atas senyuman2 kalian 
sepanjang perkenalan kita selama aku hidup kat dunia ini...
sangat bersyukur dengan nikmat allah...
terima kasih ya allah telah aturkan kehidupan aku 
dari pertama kali aku membuka mata melihat dunia hingga sekarang aku telah mencecah umur 22 tahun
nikmat MU yang tak terhingga sangat mewarnai dunia hidupku....
syukran ya zilan...

terima kasih jugak mak sebab 
bersabar menjaga aku...
kalo mak x jaga aku mesti aku x jadi mcm ni
mesti aku x membesar dengan sihat nya sehinga kini...
terima kasih mak sebab banyak pengorbanan yang mak lakukan...
terima kasih sebab mak sanggup berusaha mencari penawar ubat
untuk anak yang sentiasa sakit dari kecil hingga kini...
mungkin penyakit x kan sembuh..tapi kasih sayang mak yang mak tunjukkan
telah buat anak mak ni happy...
andai allah tarik nyawa anak mu ini...
ini adalah satu ketentuan dan hukum alam....
kita dah berusaha tapi kita xtau perancangan allah kenapa allah x sembuh kan penyakit ni...

terima kasih juga untuk semua yang ambil berat untuk diri yang kerdil ni...
terima kasih kerna bersabar dengan perangai budak ini..
budak ini berjanji akan lebih jadi matang...
akan lebih mementingkan sesuatu benda yang terbaik...insyaallah...


HAPP BIRTHDAY NANAD

Friday, May 18, 2012

JAWAPAN ISU DP PALESTIN DI FB...





Sebenarnya itu menunjukkan gambar seseorang tahanan atau banduan rakyat Palestin. Baju berwarna coklat itu merupakan pakaian yang dikuatkuasakan ke atas rakyat Palestin yang ditahan. Logo kecil di sebelah kanan baju itu pulak bermaksud “Shabas” dan ia adalah singkatan bagi Perkhidmatan Pnjara Israel..

Tujuan sebenar penggunaan DP gambar ini adalah untuk memberi kesedaran tentang mereka yang berada dalam tahanan yang sedang mengadakan Mogok Lapar yang terbesar dalam sejarah dunia.Gambar-gambar yang boleh digunakan tanda sokongan anda
Adakah dengan menukar DP di Facebook dapat membantu mereka? Tidak sebenarnya, tetapi kita boleh bersama-sama meningkatkan kesedaran kepada orang ramai untuk mereka mengetahui apa yang sedang berlaku di Palestin dan pastinya kita boleh berdoa untuk mereka di sana. Doa adalah senjata bagi orang mukmin.

Selain itu, 15 Mei, Hari Nakbah. Sudah 64 tahun Palestin dirampas. Ia diperingati oleh rakyat Palestin, orang Arab dan pejuang Islam seluruhnya, sejak 1948, sebagai memperingati hari rakyat Palestin dihalau dan dibantai beramai-ramai dari negara mereka sendiri. Yaumunnakbah ini kalau diterjemahkan maknanya: Day of The Catastrophe, menggambarkan betapa dasyatnya peristiwa tersebut.

--> Jangan pakai je tapi tak tahu apa yang tersurat di sebalik gambar tersebut .Sama-samalah kita berdoa buat saudara-saudara kita di sana, semoga usaha kita yang tak seberapa ni diterima oleh Allah Swt. InsyaAllah. yang penting niat KITA. insyaAllah .

~ selamat beramal ~

Tuesday, May 15, 2012

BENDA TU..


minggu lepas x sempat nak update blog...
hari ni masih nak cuba sedaya upaya meng update blog....
walaupun keadaan aku sekarang ni kacau bilau....
dengan demam pelik yang aku alami sekarang ni....
selesema xbaik-baik..makan macam2 ubat dah ni....adoi........
adoi....aku perlukan ubat CLARINASE....sangat-sangat perlukan...
tapi nak drive jauh2 keluar dari putrajaya ni dalam keadaan sekarang sangat lah xberkeyakinan...
aku teringin nikmat sihat balik...boleh lompat-lompat.....
minggu lepas aku busy sangat-sangat nak exam....
penat tu xpayah nak citer la kan...

sekadar hiasan sampingan lagi....

tapi nak cerita sekarang ni yang men tension kan hati ni adalah kerana "benda"
boleh ke kalo aku nak kata ni sebagai " lembaga hitam" ????
mula2 dulu juz ingat pandangan mata jer....
sebab pandangan mata selalu menipu...
kadang-kadang juz perasaan jer semua tu....
so wat xtau jela...tapi sampai kan tiap2 hari nampak..mula la memikirkan balik..hurm....
sebab rasa cam glamer lak asyik ade bende yang mengikut aku ni..hurm...

xde la objek ni... (SEKADAR HIASAN JER)

OFFICE
kalo kat opis....masuk pintu utama jer dah nampak kat kaunter..
(that y sekarang aku pagi2 datang lambat n masuk ikut pintu lain, balik plak sharp kul 5)
bila time nak masuk bilik kebal pun ada jer yang tunggu....lembaga hitam tu pasti ada...
kadang2 aku pelik dia nak pe....tapi selagi die x kacau aku...aku cool jer la...
dan dengan harapan jangan kacau aku dah la....
sangat-sangat berharap die xkacau aku..aku xkacau die....
dan tolong jangan muncul depam aku...aku x kuat nak bertahan cool lama2 kalau mcm ni...

RUMAH
rumah pulak, setakat ni aku xla kena kacau ngan "benda" tu....
tapi masa kuar pada lif....ok lagi....
time nak bukak pintu umah terasa cam ade je yang tengok aku dari depan lif tu....
xpun kadang2 sekilas pandang nampak objek hitam tu...
tapi masih lagi cool....tenang jer...
bila dalam bilik lak...
pandangan aku ni kadang2 terpandang lak tingkap...mcm ade je ushar aku dari jauh....
tolong lah makluk allah, jangan kacau aku....

Semoga pasni dah xde dah benda2 ni datang...sebab sejak semalam
aku dah x nampak semua2 tu..aku dah x rasa takut macam perasaan selalu....
amiin....

Wednesday, May 9, 2012

kisah seorang pemuda tampan

Mengapa Aku Harus Menikahi Mu??

Ini adalah kisah seorang pemuda tampan yang shalih dalam memilih calon istri, kisah ini tak bisa dipastikan fakta atau tidak, namun semoga pelajaran yang ada didalamnya dapat bermanfaat bagi kita semua, terutama Muslimah yang belum menikah semoga menjadi renungan.

Ia sangat tampan, taat (shalih), berpendidikan baik, orangtuanya menekannya untuk segera menikah.

Mereka, orangtuanya, telah memiliki banyak proposal yang datang, dan dia telah menolaknya semua. Orangtuanya berpikir, mungkin saja ada seseorang yang lain yang berada di pikirannya.

Namun setiap kali orangtuanya membawa seorang wanita ke rumah, pemuda itu selalu mengatakan “dia bukanlah orangnya!”

Pemuda itu menginginkan seorang gadis yang relijius dan mempraktekkan agamanya dengan baik (shalihah). Suatu malam, orangtuanya mengatur sebuah pertemuan untuknya, untuk bertemu dengan seorang gadis, yang relijius, dan mengamalkan agamanya.

Pada malam itu, pemuda itu dan seorang gadis yang dibawa orangtuanya, dibiarkan untuk berbicara, dan saling menanyakan pertanyaan satu sama lainnya, seperti biasa.

Pemuda tampan itu, mengizinkan gadis itu untuk bertanya terlebih dahulu.

Gadis itu menanyakan banyak pertanyaan terhadap pemuda itu, dia menanyakan tentang kehidupan pemuda itu, pendidikannya, teman-temannya, keluarganya, kebiasaannya, hobinya, gaya hidupnya, apa yang ia sukai, masa lalunya, pengalamannya, bahkan ukuran sepatunya…

Si pemuda tampan menjawab semua pertanyaan gadis itu, tanpa melelahkan dan dengan sopan. Dengan tersenyum, gadis itu telah lebih dari satu jam, merasa bosan, karena ia sedari tadi yang bertanya-tanya, dan kemudian meminta pemuda itu, apakah ia ingin bertanya sesuatu padanya?

Pemuda itu mengatakan, baiklah, Saya hanya memiliki 3 pertanyaan. Gadis itu berpikir girang, baiklah hanya 3 pertanyaan, lemparkanlah.

Pemuda itu menanyakan pertanyaan pertama:

Pemuda: Siapakah yang paling kamu cintai di dunia ini, seseorang yang dicintai yang tidak ada yang akan pernah mengalahkannya?

Gadis: Ini adalah pertanyaan mudah, ibuku. (katanya sambil tersenyum)

Pertanyaan ke-2

Pemuda: Kamu bilang, kamu banyak membaca Al-Qur’an, bisakah kamu memberitahuku surat mana yang kamu ketahui artinya?

Gadis: (Mendegar itu wajah si Gadis memerah dan malu), aku belum tahu artinya sama sekali, tetapi aku berharap segera mengetahuinya insya Allah, aku hanya sedikit sibuk.

Pertanyaan ke-3

Pemuda: Saya telah dilamar untuk menikah, dengan gadis-gadis yang jauh lebih cantik daripada dirimu, Mengapa saya harus menikahimu?

Gadis: (Mendengar itu si Gadis marah, dia mengadu ke orangtuanya dengan marah), Aku tidak ingin menikahi pria ini, dia menghina kecantikan dan kepintaranku.

Dan akhirnya orangtua si pemuda sekali lagi tidak mencapai kesepakatan menikah. Kali ini orangtua si pemuda sangat marah, dan mengatakan “mengapa kamu membuat marah gadis itu, keluarganya sangat baik dan menyenangkan, dan mereka relijius seperti yang kamu inginkan. Mengapa kamu bertanya (seperti itu) kepada gadis itu? beritahu kami!”


Pemuda itu mengatakan, Pertama aku bertanya kepadanya, siapa yang paling kamu cintai? dia menjawab, ibunya. (Orangtuanya mengatakan, “apa yang salah dengan itu?”) pemuda itu menjawab, “Tidaklah dikatakan Muslim, hingga dia mencintai Allah dan RasulNya (shalallahu’alaihi wa sallam) melebihi siapapun di dunia ini”. Jika seorang wanita mencintai Allah dan Nabi (shalallahu’alaihi wa sallam) lebih dari siapapun, dia akan mencintaiku dan menghormatiku, dan tetap setia padaku, karena cinta itu, dan ketakutannya kepada Allah Subhanahu wa Ta’ala, dan kami akan berbagi cinta ini, karena cinta ini adalah yang lebih besar daripada nafsu untuk kecantikan.


Pemuda itu berkata, kemudian aku bertanya, kamu banyak membaca Al-Qur’an, dapatkan kamu memberitahuku arti dari salah satu surat? dan dia mengatakan tidak, karena belum memiliki waktu. Maka aku pikir semua manusia itu mati, kecuali mereka yang memiliki ilmu. Dia telah hidup selama 20 tahun dan tidak menemukan waktu untuk mencari ilmu, mengapa Aku harus menikahi seorang wanita yang tidak mengetahui hak-hak dan kewajibannya, dan apa yang akan dia ajarkan kepada anak-anakku, kecuali bagaimana untuk menjadi lalai, karena wanita adalah madrasah (sekolah) dan guru terbaik. Dan seorang wanita yang tidak memiliki waktu untuk Allah, tidak akan memiliki waktu untuk suaminya.


Pertanyaan ketiga yang aku tanyakan kepadanya, bahwa banyak gadis yang lebih cantik darinya, yang telah melamarku untuk menikah, mengapa Aku harus memilihmu? itulah mengapa dia mengadu, marah. (Orangtua si pemuda mengatakan bahwa itu adalah hal yang menyebalkan untuk dikatakan, mengapa kamu melakukan hal semacam itu, kita harus kembali meminta maaf). Si pemuda mengatakan bahwa Nabi (shalallahu’alaihi wa sallam) mengatakan “jangan marah, jangan marah, jangan marah”, ketika ditanya bagaimana untuk menjadi shalih, karena kemarahan adalah datangnya dari setan. Jika seorang wanita tidak dapat mengontrol kemarahannya dengan orang asing yang baru saja ia temui, apakah kalian pikir dia akan dapat mengontrol amarah terhadap suaminya??

Pelajaran akhlak dari kisah tersebut adalah, pernikahan berdasarkan:
Ilmu, bukan hanya penampilan (kecantikan)
Amal, bukan hanya berceramah atau bukan hanya membaca
Mudah memaafkan, tidak mudah marah
Ketaatan/ketundukan/keshalihan, bukan sekedar nafsu

Dan memilih pasangan yang seharusnya:
Mencitai Allah lebih dari segalanya
Mencintai Rasulullah (shalallahu ‘alai wa sallam) melebihi manusia manapun
Memiliki ilmu Islam, dan beramal/berbuat sesuai itu.
Dapat mengontrol kemarahan
Dan mudah diajak bermusyawarah, dan semua hal yang sesuai dengan ketentuan Syari’at Islam.

Rasulullah shalalahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang artinya:

“Wanita dinikahi karena empat hal, [pertama] karena hartanya, hasabnya, kecantikannya, dan agamanya. Carilah yang agamanya baik, jika tidak maka kamu akan tersungkur fakir”. (HR. Bukhori no. 5090, Muslim no. 1466)

sumber Muslimahzone.com

Monday, May 7, 2012

hang out lagi....

selamat pagi 
selamat berhari isnin
hari ni jari sangat rajin nak menaip satu persatu cerita
sabtu baru-baru nie (5 Mei 2012)
aku hang out dengan kawan-kawan sekolah menengah
kawan2 yang sama2 berjuang, bergaduh dan bergelak tawa selama 5 tahun...

Wahida, Munirah, Nadia
masalah pelajaran, personal semua diorang tau...
macam2 cerita yang kami dah cipta
sekarang masing2 dah besar...dulu semua kecik-kecik lagi....

Wahida ngan Mun
mun n wahida
kalo x macam ni tah bila la kita dapat jumpa kan
korang busy ngan study korang
aku lak busy ngan keje n study aku
hari kejadian ni pun aku dapat jumpa coz aku terlupa hari tu aku ade kelas
kalo aku ingat ade kelas hari sabtu dah pasti aku xdapat jumpa kawan2 aku ni

aku ngan mun
jauh mun datang sini..dari terengganu tu.....
MUN
macam-macam cerita antara kita....
kita membesar bersama-sama
bawak handphone g asrama...hehehehe
aku pinjam handphone nak call cinta monyet aku kat gopeng dulu..hehehe
tima kasih mun...heeheheeeee....
dulu kita rapat sangat kan..hehehe
sampai kadang-kadang aku lagi sanggup lepak kat bilik mun,atas katil mun pada bilik sendiri
mun sekarang amik degree kat UNISZA....
jauh nyer mun....n mun jugak yang akan konvo dulu diantara aku ngan wahida....
maksudnya mun kawen dulu =)

cane tah leyh pakai baju n tudung lebih kurang sama tah....
WAHIDA
hahahaha..malas nak ingat cerita lama...
wahida ni kawan aku dari form 1.....kawan 1 bilik...
kawan semeja ni....hahahaha
study sama2...makan sama2...
itulah realiti hidup sebenar kami masa sekolah dulu...
semua yang terjadi dah mematangkan kami berdua.....
banyak2 kawan ngan wahida la yang aku paling selalu jumpa pas SPM....
banyak cerita,suka duka aku cerita kat wahida...kadang2 wahida g dating pun aku ikut jugak..hehehe
kacau daun aku ni....
tambahan lak sekarang wahida amik degree kat UPM....so selalu la jumpa wahida....
n aku ngan wahida akan konvo sama2 nanti..hehehehe
kaler baju ngan tudung kami sama dan hampir sama kan???
kami x berjanji..ni di luar jangkaan....
terkejut aku tgk dia dreesing masa g amik dia kat UPM hari tu....
sambil senyum kambing sorang2..hehehehe


with wahida n mun at masjid besi, putrajaya....
pape pun kawan-kawan
aku memang rindu kat korang semua nanti kita jumpa lagi k....
kalo ikut dari gambar ni nampak nyer
aku yang paling tembam... bila korang lak nak tembam ni....
nanti ada masa kita jumpa lagi k....
kalo konvo ajak la aku....nanti aku belikan bunga..kalo xde duit aku kutip bunga tepi jalan..hehehehe
sayang korang....

Thursday, May 3, 2012

De end of april.....

Dah lama x update blog....
hari ni saja mencari sedikit kerajiranan dalam diri ni untuk update blog..
kemalasan yang yang sangat tinggi...
wuuaarrgghhhh....
bila nak jadi rajin nie..adoiyai....
cerita-cerita yang sedang di update ni semua dah lepas....
tapi baru di update....


gambar kat atas ni masa kitorang update birthday si cilik kiki....
siang kami buat kenduri arwah untuk arwah abah n abang afza....
walaupun kenduri tersebut adalah catering...
tapi penat tetap terasa (gambar masa kenduri xdak...sebab sibuk layan tetamu)
malam lak wat birthday kiki....
kiki dah cukup 3 taun.....tapi petah berkata-kata macam budak 5 taun....
happy birthday adik sayang.....


seterusnya 
ahad balik putrajaya...niat di hati nak sambung cuti sampai 1 mei 2012
tapi assignment telah membataskan cuti panjang aku....
nasib la sape suh x buat awal2 kan....
so sampai  rumah jer...
cik yaya bekerja keras siap kan 3 assignment terakhir untuk di submit....


xcukup dengan sambung buat kat rumah....
sambung lak pagi tu kat opis....
apa nak jadi tah ngan aku ni....tapi kerja aku tetap buat..selang seli k...2 in 1....
mintak maaf aku xsengaja...
assignment harus di hantar....
dah akhirnya siap jugak....


cuti 1 mei 2012
hari buruh..kata lain hari pekerja untuk semua pekerja....
aku g jusco then tgk wayang...
tapi cane tah boleh terbeli buku ni...
sekarang dok tekun baca buku ni....
cik yaya ni xsedar yang exam lagi 2 minggu.....
janji abizkan cepat buku ni pastu akan terus study...huhuhuhuhuhu...
baca buku ni bukan sebab nak kawen muda...
jangan terpedaya dengan tajuk...isi di dalam dia lebih pada islamik ok.....
banyak pengajaran....sape2 nak pinjam pun boleh.....untuk orang dah kawen pun boleh baca....