Thursday, May 26, 2011

panggilan untuk aku!!!

hari nie mood malas....
tapi malas2 pun nak jugak tulis kat blog...
huuu..walaupun aku ni bukan lah blogger yang tegar tapi boleh la kan...
nak gak tulis...bosan2 leh baca balik kan...hehehehe
hari ni nak share ngan kawan2 pasal nickname@nama samaran ...
xde la nickname sangat pun...tapi ok la tue kan..hehehehe ^_^
abah bagi nama aku sedap komain...
nadia hakimah yang membawa maksud "sebutan yang adil dan bijaksana"
tapi aku ni xde pun orang panggil...nadia hakimah....dah banyak di tukar kan....
cuma dulu je masa sekolah menengah ada sorang ustazah tu panggil aku dengan nama penuh...huhuhu...
antara nama2 yang orang dok panggil aku lagi :

kakya...
kakya nie wujud masa aku baru dapat adik..time aku dapat adik,aku baru 2taun....
memandangkan adik aku xpandai nak sebut "kak nadia" so pada dia panggil aku "tak naya" 
family aku tukar la dengan nama "kakya"
dulu malu gak orang panggil aku kakya..at last aku rasa sweet sangat nama tue....
walaupun all of my family panggil aku kakya....ada gak pandai memendik kan nama aku....
jadi "ya" jer....kalau mak aku panggil aku.....
mummy: " ya, ang kat mana???mai turun sat!!!!"
aku :"ya,kakya nak turun la nie..."
kadang2 org yang dengar tu rasa komfius jer....ya membawa maksud nama aku dan ya sebagai mengiyakan...huhuhu....

yaya...
dah nama kakya...jadi lak yaya...
yaya nie macam panggilan manja sikit kot...hahahaha...
aku dapat nama nie dari anak buah aku...dulu dah suh panggil makcik..tapi apa kan daya
dia dok dengar mama dia panggil aku "ya"...
budak2 kan cepat ingat...so dia dok panggil la aku yaya...sampai adik2 dia pun dok panggil aku yaya...
aku suka orang panggil aku yaya...nampak mcm org take care kat  aku....namapak mcm orang sayang lebih kat aku..yeke??yela kot...huhuhu
dari mula anak buah aku panggil yaya..sampai sekarang ada jugak kwn2 aku panggil aku yaya...
heheheehe...sweeeeeettttttt.....

nad...
nama nad ni bese la kan..time sekolah menengah dulu....semua orang memendek kan nama...
tapi bukan kita mintak..orang yang panggil..so melekat la nama nad tue.....sampai la sekarang...
tapi kawan2 kat sekolah rendah panggil aku nadia...simple...macam cikgu2 selalu panggil....
tapi ok la kot,aku selesa jer...hehehehe....

dya...
mana mai pulak nama dya nie kan.....
hhaaahahaha...mula wujud masa aku g umah kakak aku kat penang...
then masa tue dok form 4 lagi...saja la kan cuti sekolah...p la teman kakak2....hahahaha...
pastu macam mana lak aku leh kenal ngan sorang mamat nie...
mamat tue dia pekerja bawahan abang ipar aku....
memandang kan company sendiri, dan abang ipar aku nie baik sangat ngan pekerja dia tu..selalu la jumpa
sebab pekerja dia selalu p rumah..abg ipar aku kenal2 kan..kami pun kawan...dia xnak panggil aku nad..dia panggil aku dya...dia kata nad mcm nama lelaki..dya nampak mcm sweeeetttt....walaupun aku dah lama xcontact dia,tapi ada lagi orang panggil dya kat aku..sedara aku la..mengada2....

nanad...
dah nad,dya..ni mai lak nanad....
nanad ni wujud bila aku dah mula keje....almaklum lah....
hampir setiap masa aku kat office jer....so macam rapat la sikit ngan kakak2 office aku tue...
mungkin dari nad...di tambah lagi huruf "n" "a"...jadi la nanad....
hampir 1 office panggil aku nanad...terasa macam budak xcukup umur lak...
mungkin sebab aku paling muda kat office tu dapat nama mcm nama kanal2 ribena....
tapi xpe..aku selesa jer...sampai ade yg terikut2 panggil aku nanad....
walaupun jauh n jarang jumpa aku...hahaha....

princess...
haaaa,jangan xtau ada jugak orang panggil aku princess a.k.a puteri...
hahahaha..gila..aku nie saje je main2...
dulu2 minat nak jadi princess.....dalam fairy tale tue...
tapi aku x sangka lak ada yang panggil aku puteri...
aku actually x bape suka sangat orang panggil aku puteri or princess....
tah la..xselesa kot....rapi kadang2 terima jer...huhuhuhu....


walau apapun nama diberi..ada maksud atau tidak....
kita kena la kawal tingkah laku kita..cuba untuk jadi lebih dewasa....
dan seorang yang tabah....sebab...

Al Khawarizmi,seorang ahli Matematik Islam ditanya tentang wanita terbaik ;
Dia menjawab :
Jika wanita solehah dan beragama = 1
Jika dia cantik; tambah 0 kepada 1 =10
Jika dia kaya ; tambah lagi 0 = 100
Dan jika dia dari keluarga baik-baik ; tambah lagi 0 = 1000
Tetapi jika yang "1" tiada...maka...tiada apa yang tersisa pada wanita tersebut kecuali sekelompok "0
"


rasa nyer setakat nie jela kot nak share dan tulis...kadang2 mood nie datang nak menulis...kadang2 malas sangat....mood itu penting ok untuk kehidupan seharian kita....
hehehehhee...

Monday, May 16, 2011

jalan2 buang masa ke melaka.....

lama x update blog..
lama jugak xleh sign in blog...
bila aku busy xsempat nak login blog...
bila aku x busy blog pulak xleh bukak....huhuhuhu....
time blog xleh bukak banyak benda nak tulis pasal itu, pasal ini...macam2 la....
tapi sekarang sume dah lupa...maklum la semakin hari  semakin tua...semakin lupa...
hari nie nak share aku g jalan2 kat melaka....walaupun xplan tapi berjaya jugak tanpa sesat...huhuhu...
actually g melaka tu nak ambik kakak aku dari umah mentua dia...dalam keadaan kaki yang sakit
(aku terseliuh) aku jalan jugak....
aku bab jalan2 ni semangat sikit..tapi kadang2 aku malas jugak...hehehe...
pape pun happy la dapat jalan2 p melaka walaupun menara taming sari xdapat naik..huhuhuh..
tq doc...
tq coz nak jugak tlg drive ke melaka.....

camera man yg suka snap gambar candid....jahat2x...

sempat ambik gambar jer...bila sampai turn tiba2 rosak lak...manyak suwey maaaa....

model x bertauliah..hehehee.....kaki berbalut pun sanggup turun bawah ambik gambar...

sangat pedih kaki coz atas kapal tu kalo panas kayu kapal tu rasa cam besi panas,,,huhhu

bila time gambar aku jer mesti xcantik..not fair.....

gambar die jer mesti jadi cantik..seb bek aku nie pandai tangkap gambo...

konon2 nyer tu menghayati sejarah la tue...

bajet kuat si gemuk tue...

konon2 sweet la tue...cehhhh......

penat nie jalan jauh....hahahahaa.....buat2 sweet...
padahal penat gilerrr...

kereta api dahulu kala.....
(macam mana la ter snap gambo nie tah)

bukan menghayati...cuma just nak berteduh jer..panas sangat...
pape pun best sangat jalan2 buang masa....
bersyukur sangat sebab x sesat....
and kitorang berjaya ke alor gajah tanpa xpayah masuk tol....
ingat xtau jalan nak masuk tol balik..tapi memandangkan jumpa jalan x jadi la masuk tol...
hehehehe...
kitorang cuma sesat masa nak g amik kakak aku jer..
hehehehe....
happy and fun....


Thursday, May 5, 2011

syarat nak join group KBU ^_^


hai semua...
para-para blogger dan kawan2 yang selalu follow blog nie....
hari ni nak share sekali lagi tentang groupKBU....
hari tu bulan februari yang lepas aku ada tulis pasal KBU (klik di sini)
tapi xdak lagi syarat2 dia kan...
selain anda adalah orang utagha.....
anda juga perlu:....

SYARAT-SYARAT DI KBU
1.     1. JANGAN SPAM LINK DI POST/WALL ORANG LAIN KECUALI DIMINTA
2.     2. ADMIN KBU BERHAK DELETE POST TERSEBUT JIKA DIDAPATI BERLAKUNYA SPAMMING
3.    3.  TIDAK BOLEH BERGADUH SESAMA AHLI KBU
4.    4.  AMALKAN SIKAP MESRA DAN POSITIF
5.     5. WAJIB MEMBUAT ENTRY INI DI BLOG MASING-MASING LINK- http://nurrcahaya.blogspot.com/2011/01/kami-blogger-utagha.html
6.     6. PERLU DIINGAT GROUP INI BUKANNYA PAPAN IKLAN. DATANG PROMOTE BLOG PASTU TERUS BLAH TANPA PERNAH BERAMAS MESRA      DEKAT SINI!
7.     7. PERLULAH MENGHORMATI SESAMA INSAN
8.     8. JANGAN BERLUCAH DI SINI IAITU MENULIS PERKATAAN LUCAH
9.    9.  JANGAN CUBA MENIMBULKAN SEBARANG PERSENGKETAAN DI DALAM KBU~
10.  10.  HANYA ADMIN SAJA BERHAK INVITE DAN APROVE SEBARANG KEMASUKAN AHLI BARU DI SINI.
11.  11.  SYARAT-SYARAT LAIN AKAN DITENTUKAN KELAK BERGANTUNG PADA KEADAAN