Monday, February 28, 2011

Gift to give contest...


wahhhhh....hari bukak blog kak ziela tgk ade 1 contest....
memang yaya nak masuk sebab yaya sangat suka membaca....
tapi baca novel jela...
kali ni yaya pertaruh kan novel bertajuk
"andai itu takdir nya"

Sinopsis
Aleya, seorang gadis yang cantik dan berlatarbelakangkan keluarga sederhana, dalam diam menyimpan perasaan pada seorang anak tokoh korporat yang ternama yang juga merupakan rakan sekuliahnya di universiti di United Kingdom, Syed Adam Aizril. Syed Adam Aizril, wajahnya yang tampan menjadikan dia kegilaan ramai gadis. Limpahan kemewahan meletakkan ego dan kesombongan di singgahsana yang paling tinggi. Mentalitinya yang mementingkan darjat dan kedudukan telah menutup pintu hatinya untuk mendengar bicara hatinya sendiri yang pada ketika telah mula ada getaran buat Aleya.
Cinta...cinta telah menjadikan Aleya, gadis yang pendiam dan berperibadi sederhana, seorang yang kuat, tabah, tegas dan berani, walau dalam hatinya penuh cinta dan kasih.
Cinta...cinta telah mengubah Syed Aizril yang ego dan sombong kepada seorang yang sangat menghargai cinta dan kasih sayang....




 so, yaya sangat mengesyor kan anda membaca buku ni...best sangat.....
baca sekali nak baca lagi....
dulu masa yaya jadi guru sandaran,yaya ternampak cikgu sorang tu baca novel tu...then saya
mencuba nasib nak try baca n pinjam novel tu...
tengok2 die kasi...
hati bukan kepalang la...
balik rumah dapat la baca buku ni...tapi yang x sangka giler....
tengah2 membaca tu,,,
bole pulak mengalir air mata aku ni...wuuuuaaarrggghhhhhh....
rugi sape x baca buku ni....
then kalo DR.ZiLA xpenah baca buku ni lagi...meh la beli buku ni...best....
hari ni contest ni last....
tapi xpe...
masih mencuba naseb.....
kalau ini takdirnya....
yaya boleh menang la kan....
 so sape2 yang berminat nak masuk contes ni gi la blog DR.ZiEla  (klik disini)
tarikh tutup 28 Februari 2011 yer,....
kalau yaya menang,yaya teringin sangat nak novel
DOKTOR CINTA

dah lama cari...
xjumpe2 pun....huhuhu..
sangat sedih....

Thursday, February 24, 2011

join kelab KBU....


hai,hari ni banyak la plak yaya tulis kat entry kan...
hahahaahahha...
macam ni kalau angpa nak tau la kan....
yaya dah join kelab blogger utara....
ha,tau dak wilayah utara tu negeri apa ja????
mesti ada yang hangpa xtau kan....
kat utara ada 4 negeri ja...
(perlis, kedah,penang@pulau pinang n perak)
tapi perak bukan semua pandai cakap utara...
sebab perak terbahagi kepada dua...
perak utara.....
perak selatan...
yaya dok perak utara so boleh la yaya join this club....
kwang2x....
cara cakap pun dah pelat utara....
kan....
xpandai cakap perak selatan...
yang mike,kome,teman tu...
yaya pandai cakap
hang,hangpa,loqlaq,besaq.....
hope pas ni yaya ada la lagi ramai kawan2 blogger dari utara dan depa 
mau la follow blog yaya....
sapa2 rasa dia orang utara n nak join mai la click kat bawah ni

 ♥ u'll

Kesedaran dalam diri....

dari entri kak ziela yang bertajuk REZEKI yaya mula berfikir tentang rezeki jugak...
ya memang betul rezeki ada di mana2...
dan kalau kita x cari rezeki x kan datang bergolek...
hidup aku ni bagaikan
"kita minta rama-rama,tapi allah kasi ulat beluncas"
allah xpernah bagi direct kat yaya....
dia kasi bila yaya mohon,tapi yaya perlu berusaha lebih untuk semua tu...
ya,alllah tu maha kuasa....subahanallah.....
sekarang yaya di beri sedikit rezeki dari maha pencipta....
sangat bersyukur....
ok,hari ni yaya ada 1 cerita :


"yaya sekarang bekerja,xmacam kawan2 seangkatan...diorang 
masih melanjutkan pelajaran...keje pada usia muda amat mencabar...
tambah2 bila mula pegang duit,jiwa remaja kadang2 x pandai simpan duit...
tapi kalau pergi mana2 ada orang mintak sedekah walau pun yaya xdak duit
or cukup2 je duit sampai tunggu gaji...yaya tetap akan kasi...semoga ringan kan 
hidup diorang (bukan nak bangga tapi berkongsi)
dan pada bulan ni...yaya selalu ke pasar malam kat serdang
yaya beli makanan,memang banyak orang minta sedekah....
ada yg yaya rasa tipu pun ada....ada yg menyayat hati...
yaya ikut kata hati kalo yaya rasa org tu btul2 susah.yaya kasi la....
secara ikhlas...walaupun time tu yaya ada rm11 jer dalam dompet....
selepas beberapa hari
tiba hari gaji......hari ni la 24 februari 2011....
yaya sangat bersyukur kerna tengok slip gaji ada duit yang masuk yg x di sangka2...
alhamdulillah yaya dapat duit gaji tertunggak...
hari tu yaya dah dapat so x yakin la ade lagi...memang rezreki yaya bulan ni....
sebab tu yaya yakin...
"sedikit kita bersedekah,allah balas kat kita dengan banyak"
alhamdulillah.....
syukur sangat....dan ingat lah....
xsalah kita melabur sedikit wang kepada orang susah....
kerna ada habuan dari allah kepada hambanya yang melakukan kebaikan...
insyaallah...

♥ u'll.

BloG GiVe AwAy


Blog give away..


kawan2..hari ni yaya nak update pasal 1 contest ni...
sangat mudah nak join tau...
banyak2 contest kan,contest ni yang paling mudah...
kalau kawan2 sangat suka kan cupcake,choc yang lazat dari...
y not join this contest....kalau menang boleh dapat cupcake,choc....
dan macam2 lagi hadiah...banyak sangat...
sangat berbaloi yer kawan2 kalo masuk contest ni....
kalau nak lagi boleh tempah kat sutra homespa....
jom join...
syarat2 n hadiah sila ke blog 
sutra homespa (sila click di sini)
jom2 join.....yaya pun baru je join harap2 sempat dan menang...
nak cake n choc...
yummy2...

tag to :


♥ u'll

Thursday, February 17, 2011

saya suka bergambo....

bila cakap pasal gambar...
wah sangat suka bergambar...tapi xdela niat sampai nak jadi model kan...
suka2 jer....
so,tersebut lah kisah pabila
 hati mula rungsing mula la wat benda2 yg tah pape
hehehehe
bermula kisah hidup yaya ni,
yaya (bukan nama sebenar dalam ic)
suka sangat bergambar...
tapi yaya suka berfoto kalau guna kamera yaya sendiri jer
kalau kamera orang lain sangat lah x suka...
kenapa???
tah yaya pun xtau kenapa...
memang dah biasa kot macam tu...
tapi kalau orang nak tangkap jugak ok jer...
tapi agak rasa janggal la sikit..hehehehe....
pape pun yaya memang suka possing depan kamera sendiri..
hehehehe....

come see my photo :

lokasi  : sekitar hotel pullman, putrajaya...
masa   : selepas asar...
tarikh  : baru je 2,3 hari lepas....











gambar-gambar ni bukan nak suruh vote macam dalam facebook tu yer...
ni just nak share jer...
xyah la vote...
memang makhluk tuhan ini sempurna tapi xsecantik orang lain...
(tetap bersyukur dengan nikmat ALLAH)

Wednesday, February 16, 2011

hanya kerna WELDING...

Hai sahabat taulan...
hari ni kita mulakan cerita dengan penuh senyuman...
ok,hari nak citer kisah sorang budak yg xtau apa itu "WELDING"
WELDING tu ape ek???
hehehehe.....
macam mn yaya boleh tau perkataan tu...
adalah dari 1 mesej yaya ngan makhluk tuhan....
mesej nyer berbunyi bergini :

PENGIRIM MESEJ
"xnakal la..tapi mulut tu lagi banyak cakap daripada *****..."

PENERIMAMESEJ
"ala **** jahit jela mulut *****...senyap la nnt,,"

PENGIRIM MESEJ
"hahaha..***** WELDING terus mulut ***** baru tau.."

ok itu la citer nyer mcm mn leh dpt perkataan tu....
masalah nyer yaya nk balas balik yaya xtau maksud welding tu...hahahah
malu nk tny ape maksud welding tu....
dan...
akhirnyer yaya tnya kakak office yaya ape maksud welding tu...
akhir nyer kakak office yaya bagitau la welding tu ialah :
seperti gambar di bawah......

huhuhuhu...ceteknyer ilmu ku...
nape xleh tau welding tu ape....
menjadi sakit ati,die nak welding mulut yaya....
wwwuuuaaarrggghhhh...kesian mulut yang cantik....di welding...
mulut sempurna tanpa di welding....











kesimpulan nyer : jangan banyak cakap kalo xnak mulut kene welding...kalo x,nnt xleh dah nak cakap....
                           kwang3x....

Monday, February 14, 2011

Apakah itu psoriasis?

Jenis-jenis psoriasis:

  • psoriasis plak,
  • psoriasis punstular
  • ,psoriasis vulgaris dsb

Sejenis penyakit kulit proliferatif yang bernigna dan kronik; membawa maksud “gatal”dalam bahasa Greek


Keabnormalan fungsi sel darah putih khas (sel limfosit T) mencetuskan inflamasi dan gerak balas imun pada kulit lantas menyebabkan kadar pusing ganti sel kulit yang cepat (proliferasi sel kulit yang berlebihan)


Penindihan sel di atas satu sama lain menyebabkan pembentukan sisik dan tompokan keradangan yang tebal pada kulit kepala,siku,lutut dan belakang tubuh


ini la rupa psoriasis tu....geli kan....

kesian kan kat sape yang kena...
berat mata memandang,berat lagi bahu yg memikul.....

Rawatan dan sokongan
Walaupun tidak ada rawatan yang boleh menyembuhkan psoriasis namun ada banyak cara untuk meredakan penyakit ini. Pelbagai ubat-ubatan seperti krim dan salap boleh didapati untuk mengawal tanda-tanda penyakit ini. Rujuklah kepada pakar kulit jika mengalami tanda-tanda psoriasis.
Jangan mengambil ubat-ubatan tanpa pengawasan doktor kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk seperti kerosakan hati, buah pinggang dan sum-sum tulang.
Persatuan Dermatologi Malaysia baru-baru ini melancarkan KULIT – Kempen PDM 2007 Hidup bersama Psoriasis bagi memberi penerangan dan informasi tentang penyakit ini kepada orang ramai.
KULIT membawa makna yang lebih mendalam iaitu:


K - knowledge ataupun pengetahuan yang amat penting tentang penyakit ini
U - singkatan you atau anda yang mengalami psoriasis
L - living atau hidup dengan penyakit ini dan menghadapi cabaran seharian
I - Interaction atau interaksi dengan orang lain
Ttreatment atau rawatan adalah perlu

Wednesday, February 9, 2011

Movie 3D....



tersebut lah kisah...
tanggal 5 februari 2011,bertempat di TS...
(bukan times square yer...tapi TAIPING SENTRAL)
yaya g tengok wayang.....
sape2 xtau g kecuali adik yaya...dia nak g ok la tu....hehehehe...
citer ni best giler wa cakap lu....best jer x gila pun...hehehehe....
mungkin yang best tgk cter ni sebab dapat tukang teman tgk wayang yang best kot....
banyak pancaroba tau nak ke sana...
mula2 nak g...jap xjadi....
jap balik,jap xjadi balik.....
pastu ada org xjadi balik melaka....so jadi la ke sana....
al-kisah nyer xnak tengok citer 3D coz xde subtitle....
(xpaham bhs omputeh..hehehe)
masa tgk kat screen...mula2 nampak movie YOGI BEAR...3D...
cuba xnak tgk citer tu coz 3D...kwang2x....kwang....
n last ambik la cter nie...
ingat kan xde 3D...bayar2 terkejut jgk nape mahal...upe nyer 3D....
tapi xpe...i like citer ni....
citer ni penuh aksi....
nak tau g la tgk k....best..tambah2 tang die ubah suai kereta....
ok,
pengalaman pakai 3D glasses...hahahah...perit....sebab idung kite x tinggi mcm org tu....
adik yaya idung die mcm org arab so far selesa la kan....
(Belagak betul die..hehehhe)
"cik ai nampak macam mak datin" kata si suara....
kita ni lak jap2 kena pegang galsses sebab sakit idung ni haaaaa.....
pape pun yaya jer yg x selesa pakai glasses tue...huhuhuhu
pape pun 5 bintang untuk filem ni & sesape yg minat cter aksi g la tengok.....
hehehehehe....
tq to sape2 yg menjaya kan tengok wayang kali ni....
n kepada para driver yaya yang bawak yaya g TS.....
tq very much...
(tu pun kalo diorang bc la)
pape pun best tengok citer :
THE GREEN HORNET.....



Tuesday, February 8, 2011

YAYA nak cuba....

pejam celik...pejam celik...
dah lama yaya hidup kat dunia ni...
(baru perasan...kwang2x)
hidup manusia...kadang2 hepi...kadang2 sedih...
kadang2 suka memikir...huhuhu....
YAYA nak cuba untuk melaku kan apa yg yaya ingin kan...
tapi kenapa setiap kali apa yg yaya ingin kan,yaya xlaksanakan...
korban....
yes,yaya selalu berkorban...
walaupun kadang kala orang x nampak pengorbanan kita...
tapi hanya diri kita sendiri yg mengetahui semua tu....
kadang2 bila kita buat keputusan....
tapi masa ingin melaksanakan pasti tergendala....
atas sebab.....
sebab dalam diri kita xde keberanian,...


**************************************************


yaya ada satu keinginan...
keinginan ni bukan satu impian...
tapi demi kebaikan diri dan ketenangan jiwa...
sebelum ni yaya dah try buat....
tapi atas kerna "pengorbanan" yaya cuba lupa kan....
tapi kini kurang daru 6 bulan perasaan tu datang balik...
kenapa ya???
yaya harus pikir lagi..
(bosan asyik memikir....)


*************************************************


yaya nak cuba...
and yaya tau kalo yaya cuba,yaya xleh nk berpatah balik...
tapi mampu kah yaya...
yaya perlu ketenangan....
yaya cuba untuk berterus terang tanpa cakap berkias-kias...
tapi yaya xmampu...
hati yaya x sekeras untuk melepas kan perkataan tersebut tanpa berpikir panjang...
(berfikir lagi...)
i need someone to help me,maybe....
in life....
we must thinking every second, every minute, and every day....
benci memikir kan tentang masalah.....
 :-(