Thursday, January 27, 2011

HaDiAh Xdi sAnGkA2.....

Jari masih dalam mood nak menaip dalam blog nie..
ya...dulu kalo layan FB jer, sampai terlupa ade blog...sekarang nak layan blog coz malas dah nak layan FB...
HEHEHEHE
hari yaya nak kongsi satu citer yang yaya memang suka...
sebab yaya dapat hadiah...hehehe...
tiba-tiba lak tu...
yaya dapat PENDRIVE kawan2....
hehehehehehe..

hadiah dari encik lokman....
 ok hadiah ni kan yaya dapat daripada seorang pegawai yaya...
heheehe...
EN.LOK....
sangat teruja coz yaya dapat hadiah nie...
yaya xmintak tapi yaya dapat mesti la suka kan..
semalam pas yaya lunch en lok panggil yaya g meja die...ingat kan apee la die panggil kite kan
yaya ingat die nak suruh yaya wat keje pape...
tibe2 die kasi pendrive ni....
Ya ALLAH malu gila yaya....
bukan ape...die memang cakap nak kasi yaya pendrive baru
tapi dalam nada lawak k...
so yaya xla rasa die betul2 kasi kan....
hehehehe...
die nak kasi yaya pendrive yang baru ni coz my big boss amik & xkasi balik
berbulan2...
yaya lak,cakap la kat en.lok xpayah
tapi dah die beria-ria suh yaya amik,so yaya amik la
bak pepatah ada mengatakan
rezeki jangan di tolak,musuh jgn dicari....

ini la pendrive yang big bos pinjam x kasi2 tue..hehehe
ok yer kawan2...
ini la pendrive yang bos ambil tapi x kasi pun....
dan 1 lagi fakta...pendrive ini adalah HAK KERAJAAN k...
ditegaskan lagi HAK KERAJAAN
so yaya xdela kisah sangat bos amik...coz bkn yaya beli pun..pendrive tu
memang isi nyer tentang keje jer...
tapi dah en. lok nak ganti kan yaya terima jer...
terkaku gak masa dapat hadiah tu..hehehehe....

ucapan terima kasih xterhingga kepada : 

en.lokman coz kasi hadiah dia nie kat yaya...
sangat hepi coz dapat hadiah ni,kaku pun ade gak,terharu pun ade...memang plan nak beli pendrive dah hari tu...
dah survei dah kat kedai challenger ngan kak zila hari tu...
tapi dah dapat hadiah ni..cancel kan dulu untuk beli pendrive ni coz
yaya dah ada pendrive baru...hehehehe...

♥ ♥ ♥

Tuesday, January 25, 2011

GeMuK's BiRtHdAy ~versi belated~

hua..hua..hua...
lama sangat2 yaya xtulis blog kan....
yaya xde masa.keje banyak kat office...meeting la...surst nk draf la...
macam2..tambah2 sekarang yaya tanggung keje...
so far...ade masa yaya tulis la blog,coz yaya rindu sangat2 nk menulis....
meh lepak ngan cter yaya kali ni k....
layannnnnnnnnn.....

ok....
nampak gambar pun dah tau kan..mesti yaya nak citer pasal birthday someone...
yes,kali ni yaya nak cter yaya sambut besday ameen k...
tp di sebab kan dah lepas...kita xleh la sambut meriah2 coz nama pun belated kan..hehehe...
besday ameen 30 Disember taun lepas...
tapi sambut 23 januari 2011...
nasib la ameen..sape suh cuti sem lama2 kan.....
hehehehe...

ini la besday's boy nyer..santai giler die berpakaian...ngan suar trak 3/4 nyer....
t-shirt putih nyer seb bek xpakai baju pagoda..
sebenarnyer tuan nyer badan xtau yaya nk sambut besday die...
yang die tau yaya nk ajak die g picnic tepi tasek kat putrajaya jer....
yaya kate, yaya nak tunjuk skill masak yaya yang semakin hebat..hehehe
perasan nyer yaya nie...
so,die xtau pun pasal kek itu...hehehehe...
fantastic plan ke nie???perasan lagi..

so kawan-kawan nie la menu kami pada tengahari itu...
yaya masak 2 jenis lauk jer..selebihnyer besday boy yg masak
[1 lauk jer pun]
dengan angin sepoi2 tepi tasek tu...rasa selesa jer makan kat tepi tasek
sambil menjamah hidangan yg simple ini...
bila bot lalu jer..air tasek pun bergelora..best sangat2....
hehehehehe....1st time ni....

ok yer kawan-kawan...
ini nama nyer UDANG MASAK LEMAK CILI PADI...
truly nie 1st time yaya masak...
yaya kan xpandai masak..so masa g umah kakak yaya...
yaya tengok cara dia masak...then balik umah yaya try la...
seb bek sedap...yaya main letak yer bahan2 apa yg yaya ingat kakak letak
walaupun terlupa letak daun kunyit...huhuhuhu... 

 seterusnya...
ini IKAN BAWAL SWEET SOUR...
haaaa...ni memang yaya jujur yaya belajar dari kakak yaya...
die ajar yaya masak...masa kat umah kakak yaya die 
cakap pe kena buat then yaya yang masak kan...
then dalam diam kat dalam poket seluar yaya,yaya simpan kertas dan pen...
yaya tulis resepi k...
punya la nak belajar kan...hehehe...
semangat tu pergi berguru...

 ok,ni KEK BIRTHDAY boy yer...
kek ni yaya tempah kat kakak office yaya....
die buat kek sedap..then yaya dengan hepi nyer membuat tempahan kat die untuk
tempahan kek besday ameen... 
thanx you very much KAK ILAH for the delicious cake chocolate....
nnt bile2 nak tempah lagi la..hehehehe...


haaaa....
yang kuning ala2 kunyit ni adalah....
KOBIS GORENG BERKUNYIT....
ini besday boy yang masak k kawan-kawan...
rasa nyer????
hahaahhahaha.....sebenar nyer yaya xnak komen..
tapi komen la sikit k...sedap 2 ok la..bole di buat makan...
tapi rasa kunyit tu yang melampau-lampau buat yaya xleh lupa....
hahahahaha.....sebab tu lauk di atas yaya buh nama tu.....
hehehehehe...god job ameen....try lagi next time k....

then the lastly,ini la planner the event...
hahahahaha....walaupun x bawak ameen g tempat best....
tapi yaya berpuas hati yaya nyer plan berjaya....
dulu masa besday yaya amin celebrate kat CARL Jr. tau....
yaya nak bawak situ xmampu...
hahahahahahahahaahahahahaahahahahahahahahah....
tapi yaya hepi coz yaya dapat balas balik niat murni ameen dulu sambut besday yaya
dan sekarang yaya dah balas
walaupun ameen xsuruh yaya buat semua nie....
"orang berbudi kita berbahasa"

Monday, January 17, 2011

KERANDA UNTUK AYAH....

Di suatu ceruk kampung, tinggal seorang tua bersama keluarga anak lelakinya. Si ayah tua ini tidak nyanyuk walaupun sudah tua. Cuma kudrat tuanya tidak lagi mengizinkan ia bekerja seperti dulu. Ketika muda dahulu, si ayah yang tua ini tanpa mengira lelah, membanting tulang empat kerat mengerjakan sawah dan kebun, demi sesuap nasi untuk keluarganya.

Itu dulu.

Kini ia sudah berumur 97 tahun. Isterinya sudah meninggal 25 tahun yang lalu. Sejak 15 tahun lepas, ia tidak lagi bekerja. Ia hanya duduk di pangkin di luar rumah, memerhati satu-satunya anak lelaki bekerja di sawah. Di situlah tempatnya melalui hari-hari, merindui kudrat lama, merindui arwah isterinya, merindui masa-masa lalu ketika anaknya masih kecil...



**********************************



"Ayah! Amin nak main benda ni, ayah tarik Amin ye!" Laung Amin, sambil jari menunjuk upih kelapa di depannya.

"Boleh...kejap ya. Ayah nak tebas semak ini dulu. Semak tebal ni bahaya. Nanti ayah tarik Amin ya," jawab si ayah, penuh kasih sayang.

"Alaa..Amin nak main sekarang. Cepatlah ayah! Cepatlah!" pujuk Amin yang berusia 11 tahun sambil menhentak-hentak kakinya.

Si ayah faham benar dengan perangai anak lelakinya itu, "nanti muncung lah tu, sehari tak mahu makan nanti," bisik si ayah di dalam hati.

"Ok, ok. Amin duduk, ayah tarik."

"Yeay! Ayah tarik laju-laju tau," gembira benar bila hajatnya dituruti. "Laju lagi! Laju lagi! Ayah tarik Amin turun cerun kat sana ye, mesti lagi laju nanti," arah Amin, sambil jarinya menunjuk ke hujunh hutan.

"Ya Allah!" Jerit si ayah, ia merasakan kakinya terpijak sesuatu. Duri, barangkali. Atau kaca.

"Alaa..kenapa ayah berhenti ni? Amin belum puas lagi. Tariklah lagi."

Tanpa menghiraukan luka dan darah pada kakinya, si ayah ini terus menarik upih kelapa yang dinaiki anaknya, sehingga Amin lapar dan mengajak pulang untuk makan.



**********************************




Sesekali Amin melirih kepada ayahnya yang berada di atas pangkin, "tahu berehat saja si tua ni, pemalas betul. Aku penat-penat bekerja, dia tahu makan saja," ngomel si anak. Geram benar ia melihat ayahnya duduk tidak berbuat apa-apa, selain makan.

Suatu hari, kerana tidak tahan lagi dengan si ayah, yang dianggap menyusahkan keluarganya, kebetulan pula musim kemarau dan kekurangan makanan, Amin membuat satu kerana kayu untuk ayahnya.

"Ayah! Masuk dalam ni," tanpa berkata apa-apa, si ayah masuk ke dalam keranda.

Amin menarik keranda ke hujung hutan. Di sana ada sebuag cerun tinggi, fikirnya cerun itu sesuai untuk di membuang keranda berisi ayahnya itu, supaya si ayah tidak lagi menyusahkan ia dan keluarganya.

Sampai di cerun, sebelum sempat Amin menolak keranda itu, dia terdengar ketukan dari dalam keranda.

"Hidup lagi rupanya," bisiknya di dalam hati, dan membuka keranda. "Hah, ayah nak apa lagi?"

"Ayah tahu Amin nak buang ayah dari cerun ini. Amin nak buang ayah, Amin buang lah. Tapi Amin janganlah buang keranda cantik yang Amin buatkan ini. Mungkin anak Amin perlukan keranda ini nanti

Thursday, January 13, 2011

12 January 2011

so....
12 januari 2011...
heheeehe..sedia maklum aku sangat suka makan kenny rogers roasters...
elok lak semalam ade promosi...
kihkihkih...
peluang terbaik untuk aku nie
kakak aku email kan bende kat atas tu kat aku....
khabar nya emel tu dari abg ipar aku yg antar...
memandangkan semalam..kakak aku pakai baju merah
lucky la konon
so,die pun ajak la aku g makan..bagi aku pulak rezeki jangan di tolak...
so
makanan feveret tu....bkn senang tau,dapat free 1 set lagi..
hehehehe..
then,aku pun sebar2kan la berita ini kat semua orang....
antara diorang lucky or x...itu depend la..yg pasti aku lucky dapat makan coz
semalam kakak aku pakai baju merah,,,
aku je..
tibe-tibe pakai baju kaler pink..
[pink pun sedara sepapat merah jugak...hehehe]
sekurang nyer pas keje dapat gak g makan kat the mines shopping complex...
waktu lunch ramai orang...
so,g jela pas keje..tu pun tengah makan ade ramai yang berpusu-pusu datang...
xsempat nak amik gambo...coz aku makan kat tepi tasek...bukan makan kat dalam....

set yang enak....

sangat mengenyangkan...

♥   ♥  ♥